Полицията е арестувала 283-ма души на първомайската манифестация в Париж,

...
Полицията е арестувала 283-ма души на първомайската манифестация в Париж,
Коментари Харесай

Близо 300 арестувани след сблъсъците с ултралеви в Париж на 1 май

Полицията е арестувала 283-ма души на първомайската манифестация в Париж, която бе съпроводена от принуждение и вандализъм. 209 души остават в ареста, заяви тази заран вътрешният министър Жерар Коломб. Префектът на парижката полиция от своя страна разгласи друго число - 109 арестувани.

Коломб заяви, че към 1200 последователи на крайнолявото придвижване Black blocs са се смесили с манифестантите – 20 000 съгласно полицията, 50 000 съгласно синдикатите -  и по-твърдата интервенция на полицията е можела до докара по повече ранени. Някои от маскираните носели флагове на някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Стигна до конфликти, при които са ранени четирима служители на реда. Полицията употребява водни оръдия против ултрасите.

Полицията ревизира идентичността на 500-600 души от радикалното анархистко придвижване, които ще бъдат издирени и предадени на съда. По думите на Коломб за идващите всеобщи демонстрации полицейската защита ще бъде засилена.

Кои са  „ Черният блок “

Много мобилни, „ Черен блок “ са леви ултрарадикали, взели участие в епизодите на принуждение на всички антиглобалистки прояви от 1980-те години насам. Групировката произлиза от ляво коренно придвижване в Германия, основано през 1980-те, което се е популяризирало и в други европейски страни. Името им идва от черните им облекла. Анархистите от време на време се появяват с бели маски от кино лентата „ В като вендета “.

В редиците им е мъчно да се проникне, не признават йерархията, работят непринудено, имат желязна организация. Благодарение на обществените мрежи и на интернет съумяват да останат анонимни. Специалист от френската дирекция по вътрешна сигурност отбелязва пред „ Фигаро “, че най-подозрителните измежду тях поддържат връзка посредством криптирани известия, подкрепени от компютърни спецове, които им обезпечават фантомни IP адреси.

В интернет си обменят инструкции по какъв начин да се държат при залавяне от полицията или претършуване.

„ Фигаро “ цитира тяхна тактика от 2009 година, която гласи: „ Вземи забрадка или нещо друго, с което да скриеш лицето си; не използвай мобилен телефон, в който има контакти; не забравяй, че цивилните ченгета са доста, не приказва в никакъв случай на улицата за твоите дейности и избягвай да назоваваш имена; напиши на ръката си номера на нашия адвокат; снимай пострадванията си, резервира облеклата, оцапани с кръв, не казвай никакви обстоятелства “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР