Полицейски правомощия, превъоръжаване на служители на реда, наказания за пияни

...
Полицейски правомощия, превъоръжаване на служители на реда, наказания за пияни
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Искаме наказателна отговорност да се търси от 0,5 промила алкохол

Полицейски пълномощия, превъоръжаване на чиновници на реда, санкции за пияни водачи и ограничения против войната на пътя. По тези настоящи тематики приказва тази заран вътрешният министър Калин Стоянов.


Междувременно в столичния квартал „ Драгалевци “ стана злополука с присъединяване на миниван, пренасящ 17 незаконни мигранти.

Стоянов заяви, че престъпно проявен и недееспособен водач е превозвал 17 незаконни мигранти. Няколко от тях са откарани в разнообразни столични лечебни заведения за обзор. Колата с мигрантите се е блъснала с такси, за благополучие лидерът на таксиметровия автомобил не е потърпевш.

Вътрешният министър бе безапелационен, че застава зад всеки чиновник на Министерство на вътрешните работи, който съзнателно извършва своите отговорности.

Ако служител на реда реши, може да носи и три оръжия, акцентира Стоянов във връзка със случая от преди седмица, когато служител на реда простреля юноша, направил обир. По-късно 18 годишното момче умря.

Тепърва ще се открива дистанцията, от което е стреляно, къде е входно-изходната рана, акцентира Калин Стоянов. Министърът бе безапелационен, че служителят на реда правомерно е употребявал оръжието си.

Попитан за какво служителят на реда е носил персоналното си оръжие и дали в действителност е изпуснал служебния револвер по време на преследването, министърът разяснява:

В момента има доста по-добри, нови оръжия. Министерство на вътрешните работи е стартирало процедури за закупуване на револвери и българските служители на реда да имат по-добри оръжия. Поетапното им разпределяне, сподели Стоянов, е почнало при започване на тази година.

Министърът на вътрешните работи е безапелационен, че протичащото се по българските пътища е безусловно неприемливо. Според него отнемането на коли при определяне на пийнал лидер изрично работи, само че Министерство на вътрешните работи ще предложи нови наказания.

Ние сме в обстановка, в която би трябвало да предприемем фрапантни ограничения, Министерство на вътрешните работи ще ги предложи. Предвиждаме наказателна отговорност да се търси от 0,5 промила нагоре. Административна отговорност да се търси от 0,2 до 0,5 промила. Ако тези ограничения бъдат подкрепени в Народното събрание съм уверен, че българското общество ще се замисли дали да пие и да кара, съобщи Калин Стоянов.

Министърът уточни, че в Европа има страни с нулева приемливост към използвалите алкохол водачи.

Стоянов добави, че органите на реда не срещат компликации при установяването на съществуване на алкохол, само че съществува действителен проблем при проучванията за опиати у водачите.

Там експертизите от време на време се бавят и до 6 месеца, заяви Стоянов.

В момента за проучване на съществуване на опиати в кръвта има преподготовка, която е до 6 часа. Ако закупим нови, модерни апарати, тази преподготовка ще е до 15 минути. Тези машини костват не повече от 130-140 хиляди лв.. В момента сме в процедура, в която ще ги закупим в безусловно незабавен порядък, заяви още министърът на вътрешните работи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР