Полицейската кола, следвала поршето, което предизвика жестоката катастрофа на Околовръсното

...
Полицейската кола, следвала поршето, което предизвика жестоката катастрофа на Околовръсното
Коментари Харесай

Полицаите са следвали поршето на Околовръстното със 100 км/ч

Полицейската кола, следвала поршето, което провокира жестоката злополука на Околовръсното шосе на София, се е движила с непозволена скорост - 100 км/ч при ограничаване 80, пробвайки компактно за следва поршето, летящо със 195 км/ч. Това се разбра от думите на зам.-градския прокурор Иво Илиев. Ръководството на Софийската градска прокуратура (СГП) даде брифинг през днешния ден, с цел да отхвърли обвиняванията на вътрешния министър Иван Демерджиев, че държавното обвиняване не е разрешило задържането на двамата служители на реда, забъркани в тази ситуация.

Тежката злополука на Околовръстното стана на 25 септември. Тогава 39-годишният Любенов, който има общо 28 санкции за нарушение на разпоредбите за придвижване по пътя, удари с поршето си излизащ от локалното платно " Форд ". Загина 64-годишен френски жител, а 62-годишната му жена се озова в болница с заплаха за живота и към момента е в доста тежко положение. Кръвната проба на Любенов сподели 1,73 промила алкохол в кръвта, а също и кокаин.

В следствие се разбра, че поршето е било компактно следвано от полицейски автомобил, който се е отдръпнал след злополуката.

Полицаите стават очевидци на злополуката, само че вместо да окажат помощ, да се обадят на дежурната група и така нататък, те потеглят обратно по локалното платно. Така изминават 1 км на заден ход, с цел да се отдръпват от местопроизшествието, сподели прокурор Илиев. Свидетел от насрещното стопира, с цел да окаже помощ и звънва на 112. Тогава въпросната полицейска кола е засечена от дежурните като най-близка до злополуката и пратена на място, се връща. По-късно идва и различен патрул.

Градският прокурор Илиана Кирилова изясни, че е схванала, че има забъркани служители на реда от медиите. Едва тогава прокуратурата се свързала с отдел " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи, на който били предоставени избрани дейности.

Когато прокурорът отишъл във " Вътрешна сигурност ", с цел да прегледа записите от камерите, на тях се виждало единствено движещото се порше, след него полицейски автомобил със затъмнени стъкла. На записите не се вижда полицейската кола да стопира поршето. От Министерство на вътрешните работи обяснили, че към момента нямат данните от GPS-а за придвижването на колата и поискали да създадат спомагателна докладна до прокуратурата на идващия ден. Затова и към оня миг няма съображение служителите на реда да бъдат арестувани. Ако Министерство на вътрешните работи са желали, е нямало спънка да ги задържат, подчертаха няколко пъти от прокуратурата. И показаха, че имало случаи, които няма да упоменат, по които имало задържане, без да се пита прокуратурата. (Така беше с ареста на Бойко Борисов.)

Но едвам когато идват и данните от GPS-а се вижда, че двете коли - полицейската и поршето стопират за към 3 минути. На камерите не се вижда служителите на реда да поддържат връзка с Любенов, само че това се допуска. Така е формирано второ дело - за длъжностно закононарушение. По него се проверяват служителите на реда, само че към момента няма задоволително данни, въз основата на които да им бъде повдигнато обвиняване и да им бъде взета мярка за неотклонение, обясниха от СГП.

Телефоните на въпросните служители на реда са конфискувани, само че един от тях е айфон, за който проверяващите нямат паролата.

Прокурор Кирилова отхвърли да има прокурорски чадър, само че пък сложи под подозрение успеваемостта на отдел " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи, защото за къс интервал това било втори случай на полицейски чадър, за който прокуратурата образува следствие. (Явно имаше поради проблема с Георги Семерджиев.) " Ставаме жалки в очите на хората с тези прехвърляния на отговорност сред институциите. Защо да ги крием ние служителите на реда? ", попита градският прокурор и позволи, че Демерджиев е бил измамен.

По думите й като очевидец по делото против служителите на реда Любенов е обяснил, че е намерил път към сърцата им, като им е дал 200 лева и те са го придружили. " Има още един очевидец, който още вечерта на злополуката е знаел за това ", уточни още Кирилова, без да конкретизира какъв е този очевидец.

Пред " Сега " зам.-градският прокурор Десислава Петрова изясни, че двамата служители на реда са разпитани като очевидци по делото за злополуката, каквато е общоприетата процедура. В показанията си те настояват, че Любенов не е миришел на алкохол, а на парфюм.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР