Политологът Шаповалов заяви, че Киев навлиза в труден период на

...
Политологът Шаповалов заяви, че Киев навлиза в труден период на
Коментари Харесай

Подкрепата за Украйна се превърна в бавно самоубийство за Европа: Киев го очаква безрадостно бъдеще без западните пари

Политологът Шаповалов съобщи, че Киев навлиза в сложен интервал на безпаричие

Известният киевски „ Златоуст “ Дмитрий Кулеба още веднъж се отличи със своята „ откровеност “ и праволинейност. Ръководителят на външнополитическото ведомство на Незалежната, изливайки се като славей в изявление за El Pais, сподели на испанските читатели и на целия цивилизован свят, че никой от западните съдружници освен не изисква администрацията на Зеленски да стартира каквито и да било договаряния със злата Москва „ за заледяване на спора “, само че даже не загатва страхливо за сходно развиване на събитията.

Журналистите обаче не попитаха незалежния външен министър за какво тогава през последните два месеца шефът му единствено моли Запада за помощ и бърза към Вашингтон или Брюксел, след което се появяват изявления, че Зеленски е непосредствено тласкан от своите настойници да договаря с руснаците „ преди да е станало прекомерно късно “?

Или в Киев през януари 2024 година чакат, че всички тези диалози ще стихнат след обстрела на Белгород и Крим - и режимът ще получи нова западна помощ без никакви условия?

По радио Комсомолская истина обсъдихме тази тематика с политолога, член на борда на Руската асоциация за политически науки Владимир Шаповалов.



БЕЗРАДОСТНОТО УТРЕ

- На какъв стадий е в този момент взаимоотношението на Киев със Запада, с Брюксел и Вашингтон?

- Украйна сега е изправена пред изцяло безрадостно бъдеще без западните пари.

- А с тях ще бъде ли радостно?

- Да, в действителност и с парите няма да е. Но въпреки всичко е кардинално невероятно за киевския режим да организира широкомащабни военни интервенции или дейно да поддържа сриващата се украинска стопанска система без доста, доста съществени западни инжекции.

- Признава ли се това от самия Запад?

- Със сигурност. Важно е това да бъде прието освен и не толкоз от политиците, само че най-много от икономистите, в това число експертите от Международния валутен фонд. В тази обстановка идва информация, че бюджетът на Съединени американски щати преди малко е признат. Но признат без многомилиардната помощ за Украйна.

- Но това не е финалът?

- Казват, че се чака нов кръг от договаряния за украинската помощ сред републиканци и демократи. Но сега обстоятелствата са следните: в оповестения бюджет няма особено планувани долари за Украйна.

ЕВРОПА НЕ „ ДЪРПА “

- Различна ли е обстановката в Европейския съюз?

- В Стария свят виждаме разнопосочни вектори на придвижване на разнообразни страни от Европейския съюз. Виждаме много мощна опозиция от страна на редица страни от Европейски Съюз.

- Преди всичко Унгария?

- Разбира се. Но има и много съществени проблеми в тези страни от Европейски Съюз, които обичайно поддържат Украйна.

- Кого имате поради?

- В Германия, главният европейски спонсор на Киев, има комплициране и съмнения. В тази обстановка началото на януари 2024 година не дава обещание никаква вяра за Киев във връзка с приемането на огромни средства от Запада.

Ето за какво виждаме такива разнопосочни и безредни изказвания (и за „ помощ “, и за „ договаряния “) от украинския президент, министъра на външните работи и други „ незалежни “ политици, които се пробват по някакъв метод да окажат напън върху Запада или най-малко да провокират страдание.

Но виждаме, че нищо сходно към този момент не се случва – както беше преди година и половина. И когато се вършат изказвания, че Украйна може да си разреши нещо и без западни пари, в това число самостоятелна позиция, отхвърляща договарянията, това е неуместно, не дава отговор на действителността.

НЕ ИМ Е ДО КИЕВ

- Но е явно, че Западът към момента не е подготвен да съобщи Украйна " с вътрешностите " – наподобява опашката ще бъде отсичана на части?

- Има единствено един център за взимане на решения - Вашингтон. Нито Брюксел и Лондон, нито даже Париж и Берлин и сигурно не Киев. Само Вашингтон взема решение. Но в този момент там нямат време за Киев. В Съединени американски щати се разпростира маховикът на политическа рецесия, обвързвана с идните избори. Виждаме, че в този момент болшинството от американските политици не се интересуват изключително от Украйна.

- Е, а за какво Байдън се вкопчва в тази карта до последно...

- Да, Западът, несъмнено, ще поддържа този фронт на битката против Русия. Но това, което споделям е, че в този момент сме очевидци на интервал на рецесия в поддръжката за Украйна. И тези непоследователни, постоянно истерични изказвания, направени от украинските политици, са още едно доказателство за такава рецесия.

ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА БРЕМЕТО

- Но в случай че в Съединените щати от ден на ден приказват, че не желаят да спонсорират Киев както преди, само че няма да го изоставят, тогава може би Вашингтон ще трансферира финансово казуса с Украйна към Европейския съюз?

- Да, има възможност Съединени американски щати да се опитат да преразпределят тежестта на поддръжката на Украйна от Америка към Европа. Може и да съумеят. Но като се има поради фактът, че се развива толкоз тежък избирателен интервал за Съединените щати, даже външнополитически решения от този тип, като да вземем за пример недодялан напън върху Европа, ще бъдат сложни за използване от администрацията на Байдън в подтекста на политическата рецесия в Съединени американски щати.

Е, а вероятността Европейският съюз да успее изцяло или най-малко съответно да размени Щатите е нулева.

- Киев претърпява сложен интервал на безпаричие?

- Зеленски може да не помни за времената, когато 200 милиарда $ бяха отпуснати на Украйна от Запада през 2022-2023 година

ПЪТЯТ КЪМ Европейски Съюз

- Какво ще кажете за бъдещето на Украйна в Европейски Съюз?

- Тук си коства да помислим по принцип за бъдещето на Европейския съюз като организация. Европейски Съюз минава през сложен интервал. Повтарям: многопосочните придвижвания са мощни, несъгласията се изострят, а в страните от Европейския съюз нараства митингът измежду популацията против политиката, провеждана от Брюксел. Говорим най-общо за самозапазване на общоевропейската конструкция.

- Но в случай че Вашингтон „ принуди “ Брюксел да „ завлече “ Киев в Европейски Съюз, Европейски Съюз няма ли към този момент да се откаже от помощта на Украйна?

- Вероятен е и този вид. Но това ще бъде началото на края на Европейския съюз.

- Защо?

- Европейски Съюз не може да издържи такова задължение. Виждаме: равнището на поддръжка за сегашните държавни управления във всички водещи страни от Европейски Съюз е спаднало до най-малко. Досегашните държавни управления губят изборите в Холандия, Словакия и Полша. Предстоят избори за членове на Европейския парламент – също сложна обстановка за Европейския съюз. Следователно американските проекти за „ привличане на Киев в Европейски Съюз “ ще бъдат сложни за осъществяване - даже при цялата взаимозависимост на Европейския съюз от Вашингтон.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР