Политолог коментира последните данни от социологическите проучвания за изборите.Ще успее

...
Политолог коментира последните данни от социологическите проучвания за изборите.Ще успее
Коментари Харесай

Политолог: ПП-ДБ има малка преднина пред Възраждане за второто място на изборите

Политолог разяснява последните данни от социологическите изследвания за изборите.

Ще успее ли 50-ият парламент да излъчи устойчиво управническо мнозинство и ще има ли нови обединения, или политическата рецесия ще се задълбочи? Темата коментира политологът Димитър Ганев от организация „ Тренд ” в ефира на Нова телевизия. Той показа данни от последното изследване на социологическата организация, направено по поръчка на „ Нова броудкастинг груп ” и „ 24 часа ” в интервала сред 29 май и 4 юни 2024, посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице ”, сред 1003 души на възраст над 18 години.

Избирателната активност на идните предварителни парламентарни избори няма да се разграничава значително от тази на предходния вот. 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната, заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Това прави предстояща интензивност за парламентарните избори сред 2,5 и 2,7 милиона.

Социологията има една тъмна зона, сред сряда и неделя, в която сред 15 и 18% от гласоподавателите взимат решение за кого ще гласоподават. Затова последните изследвания приключиха на 4 юни. Това сподели Ганев за провеждането на последните статистически проучвания.

„ Спомнете си последните избори: ден преди вота се анулира машинното гласоподаване. Това провокира митинг в събота, деня за размисъл, който без подозрение повлия върху изборния резултат в посока на готовност на ПП-ДБ ”, добави политологът.

Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и на тях ще гласоподават сред 2 300 000 и 2 450 000 души, демонстрират данните от изследването на „ Тренд ", написа novini.bg.

Според тях предизборната акция не е внесла сериозна динамичност в електоралните настройки и не е съумяла да реши главната интрига – борбата за второто и третото място. ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 26.5% от гласуващите. За второто място се борят ПП-ДБ (15.3%), " Възраждане " (15.1%) и Движение за права и свободи (14.9%). Разликите са в границите на статистическата неточност и подредбата на изборите в неделя би могла да е друга. Българска социалистическа партия резервира петата си позиция с 8.5% от гласуващите, а „ ИТН " ги приближава с 5.9% от деклариралите, че ще отидат до урните.

Близо до парламентарната преграда и с късмет за парламентарно посланичество остава " Солидарна България " (3.4%). " Синя България " получава поддръжката на 2.1% от гласуващите. След тях се подреждат Вътрешна македонска революционна организация (1.4%), " Левицата " (1.3%) и " Български напредък " (1.1%).

Опцията „ Не поддържам никого " събира 4.4%, само че резултатът не взе участие в разпределението.

Поради пренебрежителната отдалеченост сред втория, третия и четвъртия, не се изключва разновидността за различна класификация при вота за Народно заседание и този за Европейски парламент Очаква се малко по-силен резултат на ПП-ДБ на евровота, а Българска социалистическа партия ще се показа с близо половин % по-слабо на тях.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР