Политиците се страхуват от референдуми, но и не само в

...
Политиците се страхуват от референдуми, но и не само в
Коментари Харесай

Даниела Божинова: Политиците се страхуват от референдуми

Политиците се опасяват от референдуми, само че и освен в България. Затова са поставени доста процедурни клопки в закони. Другият му проблем е, че има доста празнини, които постановат интерпретиране. Необходимо е нормализиране на закона. Това съобщи пред БНР депутатът от ПП/ДБ Даниела Божинова.

Според нея Законът за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление в никакъв случай не е бил приоритет за ръководещите.

По думите й популистки и опозиционни партии употребяват референдума като инструмент и дават обещание, че ще поправят закона. Тя акцентира, че има извънредно висок предел в процедурата за референдум. Божинова уточни, че 400 000 подписа са доста висока квота, процентно съпоставена по отношение на броя на гласоподавателите с положителните модели на директна народна власт.

Депутатът от ПП/ДБ добави, че от 120 правни системи за референдуми в света няма условие да се явят толкоз жители, колкото на предходните избори, с цел да бъде зачетен резултатът. Това нарушава равното изборно право, безапелационна бе тя.

Божилова съобщи, че наредбата за кворума на национални референдуми е противоконституционна. Той е по едно и също време висок и преносим. Тя посочи, че единствено в България на национални референдуми не се разкриват секции в чужбина.

Припомняме, че на 07.07.2023 година Народното събрание отхвърли предлагането на Възраждане за осъществяване на референдум за опазване на българския лев, макар събраните над 470 000 годни подписа. Въпреки това Възраждане изиска от президента да насрочи дата за референдума. Партията на Костадин Костадинов внесе тъжба в Конституционния съд за решението на Народно събрание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР