Политиците превърнаха държавата България в махалаДали има друг такъв случай

...
Политиците превърнаха държавата България в махалаДали има друг такъв случай
Коментари Харесай

Политици превърнаха държавата ни в махала – наричат се един друг „шарлатани“ и „негодяи“

Политиците трансфораха страната България в махала
Дали има различен подобен случай в европейската или пък в международната политика? Действащ президент да назова водачите на една от най-многобройните парламентарни партии „ шарлатани “. Или пък дейностите им – „ шмекерия “.

Било ли е да вземем за пример президентът на някоя президентска република да назова крайнолеви или крайнодесни свои душмани с някое ругателно определение. Дали се е случвало във френската република? Дали пък Макрон не е наругал най-малко един път своята съперничка Марин Льо Пен?
Говорят ли си и във Франция по този метод?
Нещо сходно в действителност е станало. Няколко доста остри думи, отправени от Макрон по адрес на Марин Льо Пен преди изборите тази година: „ Мисля, че Марин Льо Пен лъже, като споделя: „ бъдете спокойни, честни хора, ще увелича пенсиите “, тъй като няма да го направи “.

Остро, в действителност. Само че това са обвинявания, допустими в политическите препирни. Макрон не назовава Льо Пен лъжкиня. Думите му са: „ Тя лъже, като споделя, че ще усили пенсиите “. Има същностна разлика. И най-умният човек може да каже нещо неуместно, само че това не значи, че е простак. И че е редно да бъде именуван простак. И най-възпитаният човек може да каже нещо непремерено, само че това не значи, че е тъпанар.

Но може пък други френски политици да са се ругали между тях по този начин, както в този момент се ругаят някои нашенски политици? По време на фамозния с остротата си конфликт сред устатия лидер на френската крайнодясна партия Национален фронт Жан-Мари Льо Пен и борбения социалист Бернар Тапи, именуван още „ политическото животно “, чуваме: „ Това не е правилно! Стига сте лъгали! Говорите нелепости! Това, че крещите, не значи, че говорите правилни неща, тъй като говорите нелепости “. И по този начин нататък. Те апропо приказват все на „ Ви “. Това са му всичките остроти на този „ фамозен с остротата си конфликт “.
Така се прави в махалата
Веднага едно съпоставяне с нашенското: „ Негодяи, мошеници, лъжци, крадци, крадете с милиони, крадете с милиарди “, произнесено от лидера на най-многобройната парламентарно показана партия в България. И това са публично произнесени хули при обиколките му в провинцията, изобщо не приказваме за псувните от скрито направените записи.

После същият този лидер желае от „ негодяите, мошениците и крадците “ поддръжка за държавното управление си и намира това за напълно естествено. Той ги е ругал, тъй като те са оповестили модела му на ръководството за „ мафиотски “ и са го арестували непозволено. И в този момент си го връща. Отмъщение, което не е политически аргумент, или отговор, а най-обикновена нецензурност. В махалата обаче по този начин се прави, там по този начин си отмъщават. Махалата България.

Президентът Румен Радев приканва партиите към съгласие и обединяване в името на… тук следва да изтъквам изтъркани и общоизвестни приказки. И незабавно по-късно назовава дейностите на втората по бройка парламентарна партия „ шмекерия “. И не вижда в това никакво несъгласие. И той си го връща, тъй като един от водачите на тази партия е споделил, че президентът се е срещал с Бойко Борисов. Така се прави в махалата България.
Разликата сред „ господине “ и „ тоя тиквеник “
В страната България обаче би трябвало да е другояче. Би трябвал президентът да каже: „ Уважаемият водач на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев е бил измамен, сигурен съм, че ще откри сили да ми се извини “. Дори да не употребява „ уважаеми “ и „ откри сили “, тонът би следвало да е подобен. Отделен е въпросът, че Асен Василев не даде доказателства за твърданията си. Но всред целия сонм от пиари, съидейници и съветници към президента очевидно не се откри кой да му подскаже правилните думи и държание. Защото това пък очевидно тук не се прави.

Някои могат да одобряват това и за нещо второстепенно, което не визира същността. И същността отново да си е цялостна с положителни планове, като това да се сформира държавно управление да вземем за пример. Получава се като при вица за соц продавачката, която рекла: „ Миче ма, дай на тоя тиквеник един тутманик “, вместо да каже: „ Моля господине, заповядайте си тутманика “. Какво толкоз, нали индивидът си е получил в края на краищата тиквеника, въпреки да се е почувствал замалко като тутманик?
„ България, мое страдание… “
Дали обаче това е единствено простащината, с която от дълго време сме привикнали, или е събитие, което демонстрира показва доста по-дълбинни и същностни особености за обществото ни? Ето какво споделя фамозната френска философка от български генезис Юлия Кръстева: “ …думите си остават непознати неологизми, захвърлени в мъртви пясъци, самомнителен глупости, гръмко празнодумство. Ако им липсва вежливост – те са обидни. Тази липса на усет демонстрира варварското в обществото “. И още:

„ Смятате, че ви се дължи всичко, заради не знам каква причина, заради нищо; желаете всичко, при изискване, че ще може да дремете, да мързелувате или да хитрувате, да лавирате, да мамите – и, от време на време, да работите до изнемога. Но за какво, за Бога, се унищожавате? Мои ближни, братя мои, причинявате ми болежка. България, мое страдание… “

Та и тънката каста умни, образовани, възпитани българи имат право да кажат на политическите простаци – даже когато те са министър председатели и президенти, или най-много тогава: „ Превръщате страната България в махала. Причинявате ни болежка и страдалчество. “

Текстът на Иво Беров е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на „ ДЕБАТИ. БГ “
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!19ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 17.12.2022, 15:23
17.12.2022, 13:24
17.12.2022, 13:00
17.12.2022, 12:19
Последни публикации-17.12.2022, 15:45-17.12.2022, 15:23-17.12.2022, 14:04Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР