Политици правят равносметка на постигнатото от страната ни в периода

...
Политици правят равносметка на постигнатото от страната ни в периода
Коментари Харесай

Политици правят равносметка на постигнатото от страната ни в периода на пълноправното ни членство в НАТО

Политици вършат равносметка на постигнатото от страната ни в интервала на пълноправното ни участие в НАТО. Днес се навършват 20 години от приемането на България в Алианса.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Фейсбук, че България може да се гордее, че е съумяла да се утвърди като мощен и предан съдружник.

Той добавя, че в свят, изпълнен с провокации, който позна ужаса на войната още веднъж, участието на страната ни в НАТО за следващ път се утвърди не просто като политическо решение, а като исторически избор.

Позиция пристигна и от Движение за права и свободи. Председателят на придвижването Делян Пеевски съобщи, че евроатлантическите полезности нямат опция, а България се е потвърдила като благонадежден сътрудник. И още - от Движение за права и свободи допълват, че пътят за развиване на страната ни минава през НАТО и Евросъюза.

" Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо достижение на България в най-новата ни история след 1989 година То предопредели ясната посока на развиване на страната и по този начин предстоящото от генерации завръщане в фамилията на европейските демокрации ". Това съобщи министър-председателят в оставка Николай Денков в словото си на Националната конференция " 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно ". Премиерът посочи, че през днешния ден Алиансът е поръчител за мирния живот и сигурността на над 1 милиард поданици в Европа и Северна Америка.

" 75 години след основаването си НАТО потвърди, че може да се приспособява сполучливо към заканите и провокациите, а те в последно време се усилват. Съюзната мощ е най-мощното обръщение за евентуалните агресори – обединяването ни прави по-защитени и по-сигурни ", добави министър-председателят. По думите му разширението на Алианса е всъщност разширение на територията на демокрацията, на върховенството на закона, на мира и сигурността във всички техни измерения. " Няма по какъв начин да имаме икономическа, енергийна, обществена, здравна, просветителна и управническа резистентност, без нужните гаранции за предпазване на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на България. Всичко това получихме с помощта на приемането ни в НАТО на 29 март 2004 година ", акцентира Денков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР