Политиката на наследниците на Високата порта по кюрдския и арменския

...
Политиката на наследниците на Високата порта по кюрдския и арменския
Коментари Харесай

Турската армия отново стреля по сирийските кюрди

Политиката на наследниците на " Високата врата " по кюрдския и арменския въпрос твърдо поддържа последователност

В изявление за CNN Turk, след завръщането си от Катар, турският президент Реджеп Тайип Ердоган не откри нищо по-добро от това да упрекна Русия за следващите бомбардировки на кюрдските позиции в Северна Сирия. Да речем, става известно, че Москва не е изпълнила договореностите от Сочи от септември 2018 година, които допускат евакуиране на кюрдските формирования от турската граница в региона на Манбидж и Кобани.

Разбира се, за това по какъв начин се извършват отговорностите на турската страна да прави разлика сред „ умерената “ съпротива и терористичните групи, неразрешени в доста страни по света (включително в самата Турция), с които би трябвало да се води непримирима битка, се мълчи.

Междувременно през последните месеци същите тези терористични групи и пъстри банди видимо се активизираха - в Идлиб и в други територии на север, северозапад и североизток от Сирия, окупирани от Турция. Тези дни те интензивно оказват помощ на турската авиация и артилерия да „ изглади “ кюрдските селища в Северна Сирия и Ирак, което към този момент докара до голям брой жертви освен измежду кюрдите, само че и измежду сирийските военни.

Какво е това, в случай че не с нищо непровокирана експанзия към прилежаща страна? Нямаше потребност да се търси причина дълго време - в безупречния си жанр турските управляващи, както нормално, " закачиха " на неразрешената в страната Кюрдска работническа партия гърмеж на 13 ноември на пешеходната улица Истиклял в ж. Истанбул (метрополис, следен от съперниците на Ердоган от Народнорепубликанската партия), което докара до гибелта на шестима и раняването на няколко десетки души. Това надалеч не е първото обвиняване против така наречен кюрдски терористи след следващото нашумяло закононарушение, като „ доказателствата “ явно са скроени небрежно и са подготвени да се разпаднат във всеки съд (дори в съд като Турция).

Самата ПКК отхвърли да е забъркана в терористичната офанзива и не е напълно ясно за какво в тази обстановка би трябвало да се има вяра на турските управляващи, чиято позиция по „ кюрдския въпрос “, за разлика от техните съперници, е толкоз непримирима, колкото и преди. Въпреки доста по-слабата известност измежду кюрдската среда на лозунгите за обособяване и основаване на самостоятелна страна, Анкара продължава да отхвърля на този античен народ реализирането на обикновени права, най-малкото на културна автономност.

До известна степен кюрдите повтарят ориста на друго радикално население на „ Източен Анадол “ (Западна Армения) – арменците, чиято орис в края на XIX – първата третина на XX в.век се развива трагично заради репресивната и геноцидна (по време на Първата международна война) политика на поредните султански, младотурски и частично кемалистки режими. Известно е, че в Турция Ердоган е извънредно сензитивен към личността и наследството на " кървавия " султан Абдул-Хамид II, при който поредност от кървави арменски погроми минаха из източните вилаети на тогавашната Османска империя. Коментарите, както се споделя, са непотребни...

Както отбелязва журналистът и откривател Наири Охикян, „ турските управляващи поредно преследват кюрдите, тъкмо както направиха с арменците преди време “, само че все пак броят на кюрдите в Турция продължава да пораства и сега те към този момент може да са повече от 20 % от популацията на страната.

Разбира се, невероятно е да се пренебрегне толкоз внушително етническо малцинство, което също така е тясно обвързвано с сътрудниците си от прилежащите Сирия, Ирак, Иран, както и в Европа - както и да се приказва с тях извънредно на езика на бомбардировките (и освен в прилежащи страни, само че и в селища на същинска турска територия) и полицейските репресии.

Много, в случай че не всичко в модерна Турция е подчинено на идните парламентарни и президентски избори през юни 2023 година, а актуалният „ султан “, благодарение на авторитетни медии и пропагандни прислужници, явно се стреми да се показа като „ победител “, сразяващ „ държавните врагове “ отвън нейните граници. Това е елементарен трик, който може да работи за известно време, отклонявайки вниманието на гласоподавателите от възходящите стопански и социално-политически разтърсвания вкъщи.

В последна сметка обаче сходен способ надали ще бъде ефикасен и компресираната до краен лимит " кюрдска пролет " може да се върне като бумеранг - да вземем за пример под формата на радикализиране на настроенията измежду турските кюрди, които живеят плътно освен в югоизточна Турция, само че също по този начин, да вземем за пример, в доста огромни градове.

До нищо положително няма да докара и опита съветската страна да бъде „ назначена “ за виновна за личните дейности и за личните си съмнителни вътрешнополитически комбинации на властта, в това число с потребление на „ пламнал материал “, и то с искрено несъответствуващи средства. В това не може да има подозрение.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР