Политикът сценарист Тошко Йорданов скастри Демократична България в туитър кой

...
Политикът сценарист Тошко Йорданов скастри Демократична България в туитър кой
Коментари Харесай

Избирателите на Слави са от поколения Y и Z и емигранти, гласували преди това за ГЕРБ

П олитикът сценарист Тошко Йорданов скастри " Демократична България " в туитър кой какъв електорат има. Факт: измежду висшистите вотът за Има Такъв Народ е по-висок от този за Демократична България

“Айде малко да спрем с импровизациите, че ставате за смях”, написа в туитър зам.-председателят на “Има подобен народ” Тошко Йорданов, явно адресирайки посланието към Демократична България. Защото добави разбивка на гласоподавателите по демографски групи с подчертани “Има подобен народ” и Демократична България и оградени следните резултати:

18% от хората с висше или полувисше обучение и 16% от тези със приблизително са дали своят вот за “Има подобен народ”,

18% от тези, които са висше/полувише са пуснали бюлетини за Демократична България, а от среднистите - 4%.

От понеделник, когато излязоха данни, че максимален дял от емигрантския избор е за партията на Трифонов, в обществените мрежи представители на “умните и красивите” пускат иронични постове на тематика “изтеклите мозъци”. В случая Йорданов е прав.



В социално-демографските профили на гласоподавателите на “Тренд”, направени по поръчка на NOVA, данните са още по-категорични. Сред хората с висше/полувисше обучение вотът за Има Такъв Народ е 17,8%, а за Демократична България - 15,7.

Друг е въпросът, че измежду 300 000-те гласоподаватели на Демократична България висшистите са по-голям дял - 70,6%, в сравнение с измежду 565 000-те гласоподаватели на Има Такъв Народ (46%) - просто тъй като втората цялост е с по-голяма бройка. Всъщност ето най-характерното за тези 560 хиляди българи, които пуснаха бюлетини за партията на Слави Трифонов (според разбивките на “Тренд”):

- Повече от половината са сред 18 и 39 година След всеки избор у нас стартира полемика “защо не гласоподаваха младите”. Този път не е по този начин - младите отидоха до урните. И резултатът е, че от следобедните часове на 4 април до края на изборния ден резултатът на Има Такъв Народ непрекъснато растеше. Сред поколенията Y и Z - 18-29-годишните “Има подобен народ” е първа мощ с близо 29%.

- Много учащи, значително работещи, малко пенсионери. Сред учащите Има Такъв Народ е първа мощ с близо 29% (за ГЕРБ са двойно по-малко - 13,6%). Сред работещите Има Такъв Народ е втора мощ с 18,4%. Партията е привлякла вота на едвам 8,4% от пенсионерите. Половината от всички гласоподаватели на “Има подобен народ” живеят в регионалните градове . В София отстъпват по резултат на ГЕРБ и Демократична България, само че особено в столичния 25-и МИР са с повече гласове от Демократична България. Едва 1 от 10 гласа за тях идва от село.



Факт е, че гласоподавателите на “Има подобен народ”, както и на Демократична България имат огромен дял електорат от младата образована градска класа. Която най-вече почива през лятото на море. Това постанова извода, че нови избори през юли ще стопят най-голямо парче от този електорат .

30% от гласувалите за Трифонов на този избор на предходните избори са дали своят вот за ГЕРБ и единствено 9% за Българска социалистическа партия, а 20% не са дали своят вот през 2017 година 60% от гласувалите за “Има подобен народ” са решили преди акцията да го създадат, а 40% по време на акцията, като от тези 40% малко повече от половината – в последните няколко дни.

- Лек превес на дамите: 55% от гласоподавателите на Има Такъв Народ са от нежния пол, 45% са мъже.

- Всеки 10 глас е от българин в чужбина. “Има подобен народ” събра най-масовия избор в чужбина, в това число от Гърция, Испания, Германия, Англия, Съединени американски щати - общо 52 000 гласа.

Източник: 24 часа

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР