Политическите турбуленции няма как да не се отразят на финансовата

...
Политическите турбуленции няма как да не се отразят на финансовата
Коментари Харесай

Каримански: Няма как политическите турбуленции да не се отразят върху финансовата стабилност

Политическите турбуленции няма по какъв начин да не се отразят на финансовата непоклатимост на страната. Това съобщи пред БНР Любомир Каримански, финансист и някогашен народен представител. 

 

" Политическият риск въздейства върху всички браншове. Няма по какъв начин, до момента в който не се плануват явен небосвод и визия за ръководството в икономическия бранш и администрацията, и обособените индикатори да бъдат задоволително непрекъснати. Събираемостта на налозите през 2023 година е по-ниска в съпоставяне със събираемостта през 2022 година като % от Брутният вътрешен продукт. На какво стъпват прогнозите за 2025 и 2026 година? Дали прогнозният недостиг ще се резервира под 3%? Когато виждаме, че няма по какъв начин България да се развива устойчиво стопански и да има растеж, тогава няма по какъв начин да оставим този финансов министър да продължава да бъде подобен. Фактите не са на страната на финансовия министър ".

 

И министър председателят в оставка Денков, и Асен Василев следват доста прецизно записа, който изтече преди време, уточни Каримански в предаването " 12+3 ".

 

" Асен Василев и Кирил Петков бяха споделили, че са се обаждали на Урсула фон дер Лайен и тя е обяснила, че за еврозоната би трябвало да измислят по какъв начин да заобиколят няколко критерия, с цел да влязат в рамките. Да разчитаме ли, че през 2023 година Асен Василев направи тъкмо това? С разнообразни счетоводни операции заобиколи обособените правила, с цел да приготви страната ни за влизане в еврозоната ". 

 

Поне една година преди въвеждане на еврото хората би трябвало да бъдат готови, да тече разяснителна акция, акцентира специалистът. 

" Виждаме едни анимирани клипчета, не се коментира на обособените възрастови групи. Защо не направиха по този начин, че още в този момент в комерсиалната мрежа да има цените и в евро, и в лв.? Няма организация и цялостна визия. Силно се колебая, че ще успеем от 1-ви януари 2025 година да влезем в еврозоната. Той разяснява рекомендациите, отправени към страната ни от МВФ - да премахнем плоския налог и да въведем прогресивно подоходно облагане. Те казват, че е належащо час по-скоро да има промени.

 

Акцентът пада върху продуктивността. Ако считаме козметично да слеем Национална агенция за приходите и митниците, какъв резултат ще реализираме? С какъв коефициент ще се увеличи събираемостта? И дали тя би могла да докара до понижаване на сивия бранш, или противоположното – до задълбочаване? Дали сме подготвени като капацитет да съберем двете? МВФ също ни обръща внимание на това ". 

 

" Обвиненията съм президента, че той е отговорен, че желае да ръководи служби и всичко останало са безусловно неоснователни. В записа и Асен Василев, и Кирил Петков споделят, че би трябвало да бъдат лимитирани пълномощията на президента оптимално. С това ограничаване ръцете на президента са вързани и във връзка с финансовия министър и на министър-председателя ", означи още Каримански.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР