Политическите сили са вложили общо 605 801 евро за реклама

...
Политическите сили са вложили общо 605 801 евро за реклама
Коментари Харесай

Политическите сили са похарчили над 600 хил. евро за предизборна реклама във Фейсбуйк

Политическите сили са вложили общо 605 801 евро за реклама във " Facebook ", сочи отчет на Института за развиване на обществената среда (ИРПС) Анализът обгръща интервала от 09.08.2023 година до 06.11.2023 година, т.е. времето, в което протече организацията на изборите и същинската предизборна акция за първия и за втория тур по места.

В този интервал е имало общо 532 страници в България, вложили суми от 100 и повече евро, за реклама на наличие, обвързвано с избори, политика или обществени тематики. Взети са под внимание организациите и физическите лица, които са правили заплащането и които за посочения интервал са изразходвали повече от 1 000 евро.

Най-много за реклама на своите претенденти в обществената медия са отделили от " Продължаваме Промяната - Демократична България " - 271 783 евро. Следват представителите на ГЕРБ с 105 567 евро и партия СБОР, която е похарчила 65 126 евро.

От института означават, че в случаите, в които реклама е заплащана от името на някоя от партиите от обединението " Продължаваме Промяната - Демократична България ", екипът е обединил сумите. Така да вземем за пример рекламата на страницата на Васил Терзиев, който завоюва кметското място в София, е осъществена от името на партия " Да, България ", само че всички средства са включени към общата сума на обединението. В тази обща сума е добавена и рекламата на " Спаси София " и претендентите свързани с нея, се акцентира в разбора.

Асен Ангелов от партия СБОР, взел участие в изборите за кмет на София, е образец по какъв начин някои претенденти разгласяват реклами от свое име, без да прецизират коя политическа групировка стои зад тях. Тази процедура е употребена и от други претенденти за локалната власт в разнообразни точки в страната.

Организацията базира проучването си на данни, съгласно които в България " Facebook " се употребява от 4.6 млн. души и отбелязва, че предвид на това не е учудващо, че партиите от ден на ден залагат на промотиране в тази обществена мрежа по време на предизборни акции. Очертани са и преимуществата на този вид реклама: преди всичко тя дава доста добра опция за ориентиране на послания към съответни групи от гласоподаватели и по този начин се усилва успеваемостта на изхарчените средства, а на второ място изисква доста по-малък екип от специалисти за осъществяване. Ефектът от разпространяваното наличие продължава да съществува и след приключването на платения интервал посредством споделянията и мненията на почитатели, достигайки повече симпатизанти, означават от института.

В допълнение при рекламата в обществените мрежи липсва " посредник " сред претендентите и възможните консуматори на наличието. Това дава опция за непосредствена противоположна връзка от потребителите. От друга страна обаче, разнообразни интернационалните проучвания демонстрират, че точно поради неналичието на сериозен медиатор (каквато роля би следвало да имат журналистите) сред партиите и необятната аудитория, подобен вид платена връзка е желана от популистките обединения, акцентират създателите на отчета.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР