Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето.

...
Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето.
Коментари Харесай

Премиерът: Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването

Политическите игри с бюджета за здраве са рискови за здравето. Неприемането на план-сметката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на комисия през вчерашния ден е удар и по лекарите, и по пациентите. Това съобщи министър председателят Николай Денков при започване на днешното държавно съвещание, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му бюджетът за опазване на здравето е рекорден – над 1,1 милиарда лв. повече от тази година, над 3 милиарда лева за лечебните заведения, в това число 60 млн. лв. в допълнение, с цел да се приготвят лечебните заведения за изключителни обстановки, повреди и произшествия.

Министър-председателят акцентира, че цели са усилване на профилактиката, както и ранното диагностициране на хронични, злокачествени и обществено значими болести. „ Разработват се нови стратегии за профилактика и ранно разкриване на болесттите. За всичко това има финансиране в бюджета “, увери Денков.

Като различен главен приоритет, който да подсигурява изсветляване на системата, Николай Денков дефинира електронизацията в здравната сфера. „ Затова електронизацията, в това число и електронните предписания, са основна част от здравната ни промяна. За разлика от аналоговите процеси с неразбираеми резултати, цифровите системи дават опция за разбор и установяване на ефикасни здравни политики. Това значи възстановяване на живота на хората, възстановяване на здравето на хората и увеличение продължителността на живота на хората в страната “, добави министър-председателят.

Премиерът напомни още и за поетия ангажимент от страна на страната за нарастване на заплатите на медицинските служащи, да усъвършенства изискванията за работа на младите експерти, както и да търси решение на казуса с възходящата междинна възраст на лекарите.

„ Трети приоритет е изсветляването на процесите в ръководството на лечебните заведения. Министърът на опазването на здравето следва да активизира контролните си звена – звеното за вътрешен одит, инспекторатът и Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, с цел да осъществят съответния надзор. Резултатите, на всички места, където е допустимо, да бъдат обявявани обществено, с цел да станат ясни на обществото. Целта ни е дълбока промяна на опазването на здравето, която ще постави завършек на познатите проблеми. Това не става единствено с пари, а с промени в ръководството, с контрола и с повишението на прозрачността в здравната система. Надявам се, че дружно, в съгласуваност с Народното събрание, ще успеем да изпълним тази промяна. Без нея нищо друго няма да има значение “, сподели още министър-председателят.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР