Политически са причините за отлагането на влизането на България в

...
Политически са причините за отлагането на влизането на България в
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Политически са причините за отлагането на влизането ни в еврозоната

Политически са аргументите за отлагането на влизането на България в еврозоната. Това е позицията на шефа на Българската национална банка Димитър Радев, която той изрази в новия документален филм на Българска национална телевизия на журналистката Надя Обретенова " Пътят на парите ".

 

" Българска народна банка има съответни политики, които преследва и вкарва във връзка с това да следи банковото кредитиране. Само преди месец шефът на Българска народна банка огласи политики, които наблюдават кредитирането да бъде умерено " сподели в студиото на " Денят стартира " Надя Обретенова.

 

Тя означи, че нещо доста значително в дебата за присъединение към еврозоната е политическата непоклатимост, тъй че да имаме единна посока, единна цел и всички държавни управления да следват тази посока.

 

" Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент, в сравнение с до момента. Тоест, явно, когато участваш в един подобен съюз и в неговите разнообразни механизми, имаш някакви задължения. Но това, което плащаш като задължения е доста по-малко от това, което получаваш ", сподели Димитър Радев.

 

Той означи, че влизането на Хърватия в еврозоната " донесе автоматизирано две степени нарастване на кредитния рейтинг и това се мери с доста пари. Преди Хърватия да влезе в еврозоната, България беше с по-добър кредитен рейтинг, до момента в който в този момент сме с по-нисък ".

 

Управителят на Българска народна банка напомни, че до 2019 година България и Хърватия се движеха дружно, само че през 2020 година пътищата се разделиха.

 

" Това стана в деня, в който беше оповестено решението за влизане на Хърватия в еврозоната, до момента в който в България стартира политическата рецесия в България. Това, което липсва у нас, е подобаващата политическа рамка, с цел да се задвижи този развой. Не става въпрос за механически развой, а за политическо решение. Важното в този развой е това, за което относително малко се приказва - ясна концепция за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто на практика проект измененията няма да бъдат толкоз трагични, колкото някои хора се пробват да ги показват. Хората даже няма да ги почувстват ", разяснява още шефът на Българска народна банка.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР