Политически коментар за актуалните събития и процеси пред novini. bg

...
Политически коментар за актуалните събития и процеси пред novini. bg
Коментари Харесай

Доц. Татяна Буруджиева пред novini.bg: Вълната от нови политически проекти надали ще отнесе ГЕРБ

Политически коментар за настоящите събития и процеси пред novini. bg на доцент доктор Татяна Буруджиева, политолог, учител, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

По време на изключителното състояние поради ковид, злото беше отвън политиката, а от партиите се очакваше да обединят силите си за битката против рисковата болест. Но като започнахме да се връщаме към нормалния ни темп на живот, злото отново се върна в политическите обединения и процеси у нас. Различните политически субекти към този момент се одобряват като представящи други възможности и състезаващи се за доверието на гласоподавателите към тях.
След една година ни предстоят постоянни парламентарни избори, а по-късно и президентски. Т.е. година преди вота стартира предизборната конкуренция. Приключва един политически сезон в този момент и към този момент е налице подготовка за навлизането в новия след месеци. През този интервал жителите стартират да концентрират своето внимание върху политиците.

Кризата беше основана, поради ограниченията против ковид

не е типичната финансова и икономическа криза, заради други дълбочинни публични процеси. Очакването в обществото е политиците да дадат справедливи и ефикасни решения за изход от застоя. За хората е значимо да чуят от партиите прагматични хрумвания в този момент, а не по време на същинската предизборна акция, когато диалогът, съгласно мен, ще бъде по тази причина дали дотук се е работило вярно. За заявителите на нови политически планове пък е значимо, че имат време да се приготвят за вота още от в този момент. Обобщено, аз считам, че политическата обстановка в този момент в страната ни наподобява на предизброна.

По време на застоя ГЕРБ съумя да спре ерозиращите я процеси,

насъбрани в границите на 10-годишното им ръководство. Не бива да се не помни и че м.г. имаше два пъти избори, в които тази партия потвърди своите благоприятни условия. Въпреки това вдясно има значителен свободен терен, към който явно са се устремили новите политически планове и те имат своя късмет и място. Също по този начин не трябва да се подценяват електоралните благоприятни условия и на до момента съществуващите десни обединения, които са отвън Народното събрание, само че на локалния избор получиха положителни резултати. Битката за десния гласоподавател мощно се ожесточава, съгласно мен. Вляво обаче се освобождава електорален терен, поради нестихващите кавги в Българска социалистическа партия. Проблемът е, че когато се получава подобен електорален проблем в една партия като Българска социалистическа партия, гласоподавателите не бързат да се местят другаде. Те биха могли да гласоподават за новите политически планове, само че това е мъчно и аз не виждам в нито един от новите политически планове такава поръчка. По скоро новите играчи на политическия терен

залагат на това да подлагат на критика и нападат ръководещата партия.

Това обаче се сблъсква с консервативните възгледи, които от ден на ден се ускоряват, което демонстрират направените дотук социологически изследвания. Те потвърждават, че хората избират по-консервативни стратегии, политически хрумвания и планове. При такива трендове, не може да се върви към фрапантни промени. Смятам, че Слави Трифонов  Слави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български артист, ефирен водещ и продуцент. Роден е в и неговите споджиници изгубиха много време, а останалите от декларираните политически планове са електорално неразбираеми или пък търсят, посредством публичното мнение, да реализират резултати пред Темида и по този начин да се компенсират дейностите на порукратурата. Новите политически планове не дават съображение да чакаме да се трансфорат в грандиозна вълна, която да отнесе досегашните ръководещи от ГЕРБ. И опозицията, и новите залагат на мощното отричане, на апокалиптичните прогнози, че ще ни залеят протести и митинги от недоволства, тъй като "тези в този момент би трябвало да си отидат ". Но не се вижда поръчка някой да поеме отговорност да ръководи, да консолидира, да сплоти народа. Основната им поръчка е да се махне Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 година

Ако властта ще се търкаля по улиците, кой ще я вземе?

Какво ще направи с нея и с какви принадлежности, обединявания и обединения ще стане това - не е ясно. Не се вижда гласоподаване "за ". Когато гласуваме за смяна, би трябвало да е ясно каква ще е тя, а не просто, че ще я има. Обществото ни не се интересува от това кой ще е водач на Българска социалистическа партия примерно и това е напълно обикновено, тъй като е вътрешнопартийна работа. За страдание борбата за председателството в соцпартията, се придвижи през медиите и публичността, занимавайки всички жители, а това води до обстоятелството, че стартира да се разрушава твърдото ядро на партията. Периферията е разочарована, тъй като се видя на предходни избори, че даже в такива интервали в партията се карат и хората си споделиха: "Те на себе си и между тях не си имат вяра, а чакат ние да им се доверим ". Така не се прави. Както споделих, към този момент свадите станаха и през медиите, което води до постепенна ерозия на твърдото ядро. И съгласно мен това е най-големият проблем на Българска социалистическа партия. Когото и да изберат за ръководител, ще има тежката задача да вдигне партията. Сега тя е разрушена на фенклубове и лекуването на посятата към този момент ирационална ненавист ще е доста мъчно. Прогноза за реанимирането на Българска социалистическа партия е мъчно да се направи, тъй като до момента партията не е преживявала подобен колапс - да би трябвало да се бори за твърдото си ядро. Каквото и да се е случвало, Българска социалистическа партия постоянно се е вдигала на крайници от това твърдо ядро, а през днешния ден то е разрушено.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР