Политически интерес за разклащане на правителството и опаковане на мандатоносителя

...
Политически интерес за разклащане на правителството и опаковане на мандатоносителя
Коментари Харесай

Какво печелят ГЕРБ и ДПС от скандала с дерогацията на „Лукойл“

Политически интерес за разлюляване на държавното управление и пакетиране на мандатоносителя му ПП-ДБ като проруски индивид, както и ескалиране на рецесия, тъй като цените на горивата внезапно ще се покачат - това видя в пресирането от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи за моментална анулация на дерогацията за импорт и преправка на съветски нефт в България някогашният министър на енергетиката Александър Николов. Той даде изявление за бТВ в неделя.

В края на предходната година България се оказа единствената страна от Европейски Съюз, която получи изключение от общите европейски наказания против вноса по море и преработката на съветски нефт.

Т.нар. дерогация от общата европейска възбрана за съветския нефт важеше до края на 2024 година. Изключението беше обещано поради спецификата на българския пазар, а задачата беше да се ограничи инфлационния напън от внезапно повишаване на горивата в България.

През това време рафинерията на съветската компания " Лукойл " в Бургас трябваше да се приготви за работа с неруски петрол. В края на лятото Народното събрание гласоподава периода на дерогацията да бъде понижен с три месеца и да завърши на 1 октомври 2024 година.

Още тогава ГЕРБ настояваше привилегията на " Лукойл " да се отнеме съвсем неотложно, само че държавното управление се базира на конфиденциален междуведомствен отчет, съгласно който това би повлияло зле на вътрешния пазар на горива и концепцията на ГЕРБ не беше призната.

Темата бе върната за разискване от ГЕРБ и Движение за права и свободи малко преди локалните избори. Тогава двете партии отново желаеха бързо преустановяване на дерогацията, само че се отхвърлиха от концепцията след заричане от страна на държавното управление, че „ Лукойл “ ще внесе дължими налози в хазната до края на годината.

През предходната седмица дерогацията на „ Лукойл Нефтохим “ се върна със страшна мощ в дневния ред - с помощта на следствие на три неправителствени организации, оповестено в „ Политико “.

Според него Русия е спечелила 1 милиарда евро от заобикалянето на европейските наказания за преправка на съветски нефт и продажба на горива, създадени от него. Като главен дял в пренебрегването на глобите е имала рафинерията в Бургас.

Санкционираният по закона " Магнитски " ръководител на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски и сътрудника му народен представител от ГЕРБ Делян Добрев са сезирали. Това излиза наяве от прессъобщение от пресцентъра на Движение за права и свободи.

А министър председателят предложи на ГЕРБ и Делян Добрев, в случай че упорстват дерогацията да падне - да го създадат при ротацията на министър-председателите. Тя би трябвало да се случи през пролетта и актуалният вицепремиер от ГЕРБ Мария Габриел да поеме премиерския пост, както бе контрактувано при съставянето на кабинета с мандатоносител ПП-ДБ.

" На 6 март е ротацията. Нека, като застъпи Мария Габриел, да сменят (бел. р. срока) и за 3 дни да махнат дерогацията ", съобщи Денков.

Какво планува така наречен дерогация?

Най-общо казано рафинерията в Бургас има право да работи с съветски петрол единствено за българския пазар. Изключение е опцията за експорт на модифицирани артикули за Украйна.

Според следствието на трите неправителствени организации, измежду които е Центърът за проучване на демокрацията, точно тази малка врата е употребена и кораби с артикули от съветски петрол са били претоварвани в морето, след което още веднъж са били връщани за реализация на европейския пазар.

Според държавното управление, в случай че дерогацията падне през днешния ден, това ще докара до шоково повишаване на горивата в България.

Такова е и мнението на някогашния министър на енергетиката Александър Николов. Той заемаше поста в държавното управление с министър председател Кирил Петков, по чието време изключението за България от европейските наказания за съветския петрол беше контрактувано.

Според Николов е доста елементарно да се наблюдава дали в Европа влиза съветски нефт, защото е ясно какъв брой и какви горива се използват и в случай че размерът на неруския нефт не се е трансформирал, е ясно, че и размерът на съветския се е запазил.

Пред бТВ някогашният министър изясни, че в случай че отстъпката за рафинерията в Бургас да преработва съветски нефт падне на следващия ден, това ще значи внезапно увеличение на цените, тежка политическа рецесия и нападателни митинги в страната.

„ Всеки министър председател, който и да е, няма да желае да заплати политическата цена, в случай че в доста къс интервал има сериозен растеж в цените на горивата ", сподели Николов.

Според него 4 лв. за литър гориво у нас ще е оптимистичен сюжети, а рецесията ще засегне всички браншове. По думите му тематиката се употребява " празно политическо говорене ".

„ ГЕРБ и Движение за права и свободи имат потребност да са по-католици от папата, да наподобяват по този начин на открито. За тях е безусловно печелившо. Ако разклатят настоящото държавно управление, ще създадат последващо, което им е по-изгодно. Ако продължи по този начин, ПП-ДБ ще бъдат посочени като проруски партии. Това е празно политическо говорене и пропаганда‘, сподели Николов.

По думите му, макар че отстъпката за България стана факт преди година, към момента не действа механизъм за надзор.

„ Откакто съществува дерогацията, контролните механизми не са факт. Няма надзор върху това създадените с съветски нефт горива да бъдат употребявани на територията на България. Трябваше да има механизми за надзор на износа. Когато те не са наложени, това основава опция за отбягване на рестрикции и генериране на финансов запас отвън България “, уточни Николов.

Така съгласно него докато и да продължи дерогацията, най-важно е да се вземат всички ограничения по надзор, които досега не са били въведени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР