Политическата криза в Испания се задълбочава, след като парламентарните избори

...
Политическата криза в Испания се задълбочава, след като парламентарните избори
Коментари Харесай

Консерваторите печелят изборите в Испания, но трудно ще съставят правителство

Политическата рецесия в Испания се задълбочава, откакто парламентарните избори в страната приключиха без безапелационен победител. Опозиционната дясноцентристка Народна партия (НП) на Алберто Нуньес Фейхоо събра най-вече гласове от вота, само че не съумя да си обезпечи болшинство в Народното събрание.

Въпреки че през цялата акция социологическите изследвания предвидиха, че Национален парк ще изпревари Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) и ще завоюва изрично изборите, резултатите демонстрираха доста по-оспорвана конкуренция.

При 100% обработени гласове Национален парк приключи първа с 136 места в Народното събрание, а социалистите получиха 122 места. Потенциалните съдружни сътрудници на консерваторите в лицето на крайнодясната партия Vox получиха 33 места - много по-малко от резултата им на последните избори, а съдружниците на PSOE в новата партия Sumar бяха на четвърто място с 31 места. Няколко по-малки районни партии също печелят места в Народното събрание.

Това демонстрира, че политическият образ на идващото държавно управление е неразбираем. След като завоюва най-вече депутатски места, Народната партия (НП) ще получи първата опция да сформира такова. Съюзът ѝ с крайнодясната Vox обаче ще затрудни приемането на поддръжка от останалите политически обединения. Партията поддържа политики, които са срещу отбраната на равенството на дамите и ЛГБТК+ общността.

Социалистите на досегашния министър председател Педро Санчес имат повече благоприятни условия за кабинет, само че евентуално ще би трябвало да се оправят с редица претенции на каталунските сепаратистки партии, в това число тяхното гледище за рефенредум за самостоятелност, който провокира политически безпорядък през 2017 година, когато Каталуния се опита да се откъсне от Испания.

Преговорите на двата блока за сформиране на държавно управление ще стартират след свикването на новия парламент на 17 август.

Избирателната интензивност на изборите в неделя е близо 70%, като тя е по-висока от тази на вота през ноември 2019 година Това частично се дължи на подадените съвсем 2,5 млн. гласа по пощата.

Лидерът на испанската опозиционна консервативна партия Алберто Нуньес Фейхоо разгласи победа на предварителните избори, само че без нужния резултат.

Дори и с поддръжката на крайната десница, неговата Народна партия (НП) не съумя да получи болшинство в Народното събрание.

Виковете в лагера на съперничещите си социалисти бяха също толкоз мощни, защото социалистическият министър-председател Педро Санчес съобщи: " Реакционният блок се провали ".

Въпреки че и двамата могат да претендират за триумф, Испания остава с неоснователен резултат.

След изборите в неделя, на които нито една партия не завоюва задоволително места в Народното събрание, с цел да сформира държавно управление, Испания наподобява е обречена на мъчителни политически договаряния. Перспективите за сформиране на коалиция в този момент остават неразбираеми.

След като бяха преброени над 99% от гласовете, дясноцентристката Народна партия (НП) се класира преди всичко със 136 места. Прогнозите са, че новопоявилата се крайнодясна партия Vox, която е вероятен съдружен сътрудник на PP, ще завоюва 33 места.

Междувременно ръководещата лявоцентристка Социалистическа партия на министър-председателя Педро Санчес е на път да завоюва 122 места, а евентуалните съдружни сътрудници на Sumar - 31 места.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР