Политическа партия Воля подаде жалба в Адмминистративен съд-Пловдив срещу решението

...
Политическа партия Воля подаде жалба в Адмминистративен съд-Пловдив срещу решението
Коментари Харесай

ВОЛЯ атакува отказа за отстраняване на осъдения кмет на Калояново

Политическа партия ”Воля ” подаде тъжба в Адмминистративен съд-Пловдив против решението на Общинската изборна комисия - Община Калояново, Област Пловдив, с което е отказано предварителното прикратяване пълномощията на Кмета на Община Калояново Георги Георгиев, заради съществуване на неоправдателна присъда за шофиране на МПС след приложимост на накротични субстанции.
На 25.11.2020 година, ОИК-Калояново се е събрала на свое съвещание, с цел да в профил кмета. Комисията обаче не е събрала нужното квалифицирано болшинство от две трети или другояче казано 8 гласа в поддръжка на отстраняването. Точно 1 глас не е достигнал на административния орган, с цел да приключи кметуването на Георгиев. 7 индивида са били " ЗА ", а 4 " ПРОТИВ " отстраняването му, като последните не са изложили никакви претекстове за какво отхвърлят да спазят закона. Именно един от гласовете " Против " е бил препоръчан от Политическа партия ВОЛЯ в ОИК-Калояново. По наша информация лицето е подало към този момент оставката си от комисията пред ЦИК, с цел да не бъде подлагано на напън при последващо гласоподаване, както и заради заплахата от налагане на персонални санкции в размер на 2500 лева за несъблюдение на закона.

Председателят на Политическа партия " ВОЛЯ " Веселин Марешки е упълномощил пловдивския общински консултант Стефан Аксиев да подаде тъжба от името на партията в Съда. За задачата е нает юрист Кристиан Гьошев - умел в изборното право, взел участие в няколко общински и районни изборни комисии, в това число като ръководител и зам.-председател в Пловдив и региона.

Адвокат Гьошев съобщи, че решението страда от няколко порока на административния акт, единият от които бил липса на претекстове, тъй като нито в решението си, нито в протокола от съвещанието ОИК не била записала аргументите, заради които 4 души са дали гласа си " Против " отстраняването на Георги Георгиев.

Също по този начин, съгласно юристът има и значително разминаване сред изложеното като обстоятелства в решението и неговия диспозитив, с който е предписан отвод за преустановяване на пълномощията. Правилно било да се постанови РЕШЕНИЕ ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ, заради липса на квалифицирано болшинство. Това разминаване също било съображение решението да се анулира като нелегално. В жалбата на Политическа партия ВОЛЯ юристът е записал и изказване за корист с право и превратно практикуване на права от страна на четиримата члена на ОИК дали своят вот " ПРОТИВ ", защото при приемане на решенията лицата следвало да се откъснат от политическите си, роднински и другарски зависимости, което те не са сторили и de facto били " блокирали " осъществяването на закона.

От партията считат, че Георги Георгиев ще се опита да забави хода на делото и надлежно да продължи да заема поста на Кмет допустимо най-дълго, въпреки и при липса на съгласуемост.

Оказа се, че Политическа партия ВОЛЯ към сегашния миг е единствената с юридически интерес, която нападна отхвърли на ОИК да в профил кмета на Община Калояново. Законът за локално самоуправление и локална администрация категорично показва в чл.42 ал.5 кои лица имат право да оспорят решението на ОИК. Това са заинтригуваните лица от решението - в тази ситуация такова е единствено Кметът Георгиев, централните управления на партиите и обединенията взели участие в изборите и упълномощените от тях лица, които имат определени представители в Общинския съвет. Според практиката на Върховния административен съд жители, общински съветници или претенденти за кметове, нямат юридически интерес да подават тъжби и същите се оставят без разглеждане, в случай че са подадени от тези лица.
Сезирана е и Окръжна прокуратура-Пловдив, ръководителят на която може да упражни правото си на прокурорски митинг против решението на ОИК.

Припомняме, че Георги Любенов Георгиев е определен за втори мандат като кмет на Община Калояново, област Пловдив през 2019 година, повдигнат от Местна коалиция Съюз на демократичните сили, вкючваща Съюза на демократичните сили и Партия " Български либерален център " /със остаряло име ЛИДЕР - на предприемача Христо Ковачки/

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР