Полипите на матката са израстъци, които се появяват във вътрешната

...
Полипите на матката са израстъци, които се появяват във вътрешната
Коментари Харесай

Как полипите в лигавицата на матката влияят върху бременността?

Полипите на матката са израстъци, които се появяват във вътрешната лигавица (ендометриума) на матката. Въпреки че има връзка сред полипите на матката и безплодието, верните грижи и лекуване могат да ви оказват помощ да забременеете. Ето какво би трябвало да знаете за полипите:

Полипите са израстъци с овална форма. Размерът им може да варира от няколко милиметра до пет сантиметра. Полипите се прикрепят към ендометриума посредством по този начин наречените крачета. Жените могат да имат единични или голям брой полипи в матката.

Обикновено полипите се образуват в маточната празнина, само че също по този начин могат да се развият в ендометриума или на шийката на матката, вагината или фалопиевите тръби. Понякога, в случай че полипът е задоволително огромен, това може да повлияе на бременността. Полипите на матката засягат бременността, като пречат на имплантирането на ембриони или превозването на сперматозоидите. Техният размер може да затрудни протичането на тези процеси. Ако полипът е дребен, може въобще да не повлияе на бременността.

Разликата сред полип и киста на яйчниците?

Киста на яйчниците пораства върху яйчниците ви, до момента в който маточните полипи нормално се образуват в ендометриума или шийката на матката. Кистата на яйчника е дребна торбичка, цялостна с течност. Кистата на яйчниците може да аргументи признаци, сходни на полип. Полипите обаче нормално са свързани с по-тежко кървене спрямо кистите на яйчниците. Ето за какво, в случай че изпитвате дискомфорт, би трябвало да посетите медицински експерт, с цел да сте сигурни, че получавате вярното и уместно лекуване за вашето положение.

Какво предизвиква полипи в матката?
 Добави изложение

Точната причина за полипи в матката не е открита. Изследванията обаче демонстрират, че някои здравословни фактори могат да усилят шанса за развиване на полипи на матката. Растежът на полипите е обвързван с производството на хормони. По-конкретно, производството на естроген или неналичието му може да докара до напредък на полипите. Здравните фактори, които способстват за формиране на полипи в матката, са както следва:
Възраст - дамите на възраст над 40 години са по-склонни да развият полипи на матката заради понижаване на хормоналните равнища. Жените в менопауза са най-склонни да развият полипи в матката си. Полипите могат да се развият при дами под 20 години или дами след менопауза, само че е доста малко евентуално. Ако имате някакви съществуващи здравословни положения - в случай че имате високо кръвно налягане, има по-голяма възможност да развиете полипи в матката. Наднормено тегло - затлъстяването е обвързвано с полипите в матката. Следенето на тежестта, постоянните извършения и уравновесената диета могат да оказват помощ за понижаване на риска от развиване на полипи в матката. Лекарствата - тамоксифен е лекарство, предписано за лекуване на рак на гърдата. Приемането на това лекарство е обвързвано с полипи в маточната лигавица.
Ако имате по-висока възможност от развиване на полипи в матката въз основа на здравословни фактори, измененията в метода на живот може да не са алтернатива за вас. В такива случаи не се колебайте и потърсете лекарска консултация.

Симптоми на полипи в матката
Винаги е значимо да обръщате внимание на тялото си. Симптомите могат да бъдат методът на тялото ви да притегли вниманието ви. Винаги отбелязвайте измененията на тялото и се свържете със експерт, в случай че забележите нещо извънредно. Намирането на лекуване за полипи в лигавицата на матката може да бъде най-хубавият вид за вас. Симптомите на полипи в матката са индикативен знак, че нещо не е наред с вашето здраве.

 Добави изложение
Нередовни или несъразмерни менструални цикли - несъразмерният или неточен менструален цикъл може да демонстрира, че имате полипи в матката. Вагинално кървене - кървене или зацапване сред менструалните цикли може да демонстрира полипи в лигавицата на матката. Ако имате кървене след секс, може да имате полипи в матката. Около 25% от дамите с полипи на матката изпитват нередовно кървене. Ако изпитвате кървене или болежка по време на или след сексуален акт, се свържете с вашия гинеколог. Безплодие - повтарящите се спонтанни аборти могат да бъдат освен физически мъчителни, само че и прочувствено. Често, когато дамите претърпяват повече от един импровизиран аборт, може да има съществена причина. Ако имате усложнения да забременеете или да поддържате бременност, може да страдате от полипи в матката. Анемия - някои дами, които имат полипи в лигавицата на матката, развиват анемия заради прекалено кървене. Може да има нещо по-дълбоко в повода за вашата анемия. Ако сте станали анемични заради вагинално кървене, това може да е симптом за развиване на полипи на матката.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как се диагностицират полипите на матката?
 Добави изложение

Вашият доктор ще Ви попита за менструалната Ви история, в това число какъв брой дълго не престават менструациите Ви и какъв брой постоянно ги имате. Трябва да споменете всевъзможни необикновени признаци, които изпитвате, като прекалено кървене или зацапване сред менструациите. Лекарят също ще попита дали сте имали някакви усложнения със забременяването.

Лекарят ще извърши и гинекологичен обзор и може да назначи спомагателни проучвания или процедури. Посъветвайте се с Вашия доктор дали преди процедурата се предлагат някакви лекувания като антибиотици, болкоуспокояващи или медикаменти за облекчение на разширението на шийката на матката.

Тези проби могат да включват следното:
Трансвагинален ултразвук: това е процедура, при която фино ръчно устройство, наречено ултразвуков трансдюсер, се вкарва във влагалището. Устройството излъчва звукови талази, които обезпечават изображение на вътрешността на матката, в това число възможни нередности. Сонохистерография: това е обвързвана процедура, която може да се извърши след трансвагинален ултразвук. Стерилна течност се вкарва в матката през тънка тръба, наречена катетър. Течността кара матката да се уголемява, осигурявайки по-ясно изображение на всевъзможни израстъци в маточната празнина по време на ултразвуковата процедура. Хистероскопия: може да се употребява за диагностициране или лекуване на полипи на матката. По време на тази процедура лекарят вкарва дълга, тънка тръба с осветлен телескоп (хистероскоп) през вагината и шийката на матката в матката. Хистероскопът разрешава на лекаря да изследва вътрешността на матката. Биопсия на ендометриума: лекарят употребява мек пластмасов инструмент за събиране на тъкан от вътрешните стени на матката. Пробата се изпраща в лабораторията за проучване, с цел да се откри дали има някакви аномалии. Кюретаж: прави се в операционна зала, тази процедура може както да диагностицира, по този начин и да лекува полипи. Лекарят употребява дълъг железен инструмент, наименуван кюрета, с цел да събира тъкан от вътрешните стени на матката. Кюрета има дребна бримка на края, която разрешава на лекаря да изстърже тъкан или полипи. Тъканта или полипите, които се отстраняват, могат да бъдат изпратени в лабораторията за проучване, с цел да се дефинира дали има ракови кафези.

Как се лекуват полипите на матката?
Лечението може да не е належащо, в случай че полипите не предизвикват никакви признаци. Въпреки това, полипите би трябвало да се лекуват, в случай че предизвикват мощно кървене по време на менструални интервали или в случай че се подозира, че са предракови или ракови. Те би трябвало да бъдат отстранени, в случай че предизвикват проблеми по време на бременност, като импровизиран аборт или водят до неплодородие при дами, които желаят да забременеят. Ако се открие полип след менопаузата, той би трябвало да бъде отхвърлен.

Методите за лекуване включват следното:
Лекарства: Лекарства, които оказват помощ за контролиране на хормоналния баланс, като прогестини или агонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон, могат да се употребяват като краткотрайно лекуване. Тези медикаменти оказват помощ за облекчение на признаците. Въпреки това, признаците нормално се връщат след прекъсване на медикаментите.

Хистероскопия: Това може да се употребява и като способ за лекуване. При лекуването лекарят ще вкара хирургически принадлежности през хистероскопа, с цел да отстрани всички открити полипи.

Кюретаж: Това може да се извърши дружно с хистероскопия. Докато употребява хистероскопа, с цел да прегледа вътрешността на матката, лекарят употребява кюрета, с цел да изстърже лигавицата и да отстрани всички полипи. Полипите могат да бъдат изпратени в лаборатория, с цел да се дефинира дали са доброкачествени или ракови. Тази техника е ефикасна при по-малки полипи.

Може да се наложи спомагателна интервенция, в случай че полипът не може да бъде отхвърлен с други способи или в случай че полипите са ракови. Хистеректомия, хирургична процедура, при която се отстранява цялата матка, може да се наложи в случаите, когато раковите кафези се откриват в полипите на матката.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР