Полиетиленовият водопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на

...
Полиетиленовият водопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди жители на
Коментари Харесай

Водопровод на Свищов е с тръби за поливане, а не за питейни нужди

Полиетиленовият тръбопровод, доставящ питейната вода за 25 хиляди поданици на Свищов и в селата Вардим и Царевец, е построен от тръби за поливни системи, а не за водоснабдителни потребности. Това са посочили анализите на хидроексперти, уточни кметът на Свищов Генчо Генчев, съобщи БНР.

Има проблем и с високото наличие на манган в питейната вода, която не минава през пречиствателна станция.

Община Свищов е наела хидроексперти, които да открият каква е повода за 70 повреди по новия тръбопровод в последните седем години.

Водата в Свищов към този момент е годна за пиянство

„ Оказа се, че това са полиетиленови партида турски тръби, които се употребяват за поливане на аграрни земи “, съобщи Генчев и разясни, че тестванията са посочили, че полиетиленовият тръбопровод аварира при налягане на водата от четири атмосфери, а би трябвало да устоя на двойно по-голямо налягане.

За Свищов водата се черпи от кладенци. Вода има, само че различен сериозен проблем е наличието на манган в нея. „ Надяваме се на новия ВиК холдинг за създаване на обезманганителна станция “, уточни Генчо Генчев и добави: „ Една такава станция е в размер на 7-8 милиона лв.. Манганът си е разполагаем, наблюдават се нормите, няма съществени покачвания “.

Генчев увери, че свищовската вода не е отровна и е годна за пиянство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР