Полезно е да постим, всеки здрав човек може да предприеме

...
Полезно е да постим, всеки здрав човек може да предприеме
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова: Полезно е да постим, това е вид детокс

„ Полезно е да постим, всеки здрав човек може да предприеме 40-дневния пост, а и да съблюдава всички останали. Това е много разтоварващо за организма. Сега е съвременно да се споделя детокс модел на хранене, това е тип детокс “. Това сподели в „ Тази неделя “ на експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Това е вторият по дълготрайност пост след Великденския

По този метод индикаторите на кръвта като холестерол, пикочна киселина, кръвно налягане и захар влизат в норма, добави тя.

Постенето обаче не е целесъобразно за няколко рискови групи – бременни и кърмещи, хора, които имат или скоро са минали през тежки здрвословни проблеми, деца и юноши до 18 година и хора над 70-75 години.

„ Станах доктор, който оказва помощ на звездите да се вталят “, споделя диетоложката

По думите на Донка Байкова имаме депа в организма за към три седмици за всяко жизненоважно хранително вещество. 

Снимка: iStock

„ По време на Никулден, постоянно по средата на поста, има ден, в който всички употребяват риба. Ако в този интервал са ни липсвали такива нутриенти, в рибата има съвсем всичко, което ще отсъства в растителните храни – калций, витамин B12, желязо. Така сигурно ще си усъвършенстваме равнищата в депата, а през останалото време ще съблюдаваме рекомендациите “, сподели диетологът.

Диетологът посъветва първо да се изключат алкохолните питиета

Туршиите през зимата са един от най-естествените и потребни способи да си набавим потребните бактерии.

Снимка: bTV

„ В българските туршии и кисело зеле има един щаб пробиотици, който е доста потребен и сериозен имуностимулатор и защищава организма от външни заболявания. Счита се че точно 40% от имунната ни преграда се реализира от потребните бактерии в нашите туршии. Рискът е високото наличие на сол. Препоръчваме процентът на сол да бъде 1,5 - на един литър вода да се прибавя супена лъжица и половина морска сол “, поучава проф. Байкова.

По думите на експерта по хранене кето режимите, фастингът и всевъзможен различен тип диети не би трябвало да се организират повече от три седмици.

Най-важното е се яде в подобаващия часови диапазон, а не да се пазят диети, сподели тя

„ Има риск за чернодробния паренхим, натоварват панкреаса. Имам пациенти със съществени здравни проблеми в резултат на дълготрайно използване на кето диети. Каквато и диета да изберем – не повече от три седмици, тъй като тогава привършване депата на организма, които съдържат изчезналите съставки. Ще отслабнем, само че за сметка на други неща “, добави Донка Байкова.

Вижте целия диалог във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР