Полезната куркума – мит или реалност? От години насам в

...
Полезната куркума – мит или реалност? От години насам в
Коментари Харесай

Учени разбиха мита за полезната куркума

Полезната куркума – мит или действителност? От години насам в пчти всяка здравна рецепта се загатва куркумата като универсалната билка, която може да ни помогне, без значение от казуса ни. Дали обаче това растение е в действителност толкоз потребно, или просто към този момент толкоз пъти сме слушали за неговите потребни свойства, че сме повярвали в тях, без да имаме съображение за това?

Куркумата е многогодишно тревисто растение от рода Куркума, достигащо височина до 1 метър, със мощно разклонено коренище, пишат от zdrave.to. Коренът на растението се употребява както в медицината, по този начин и в кулинарията. Има мощно изразен оцветяващ в жълто резултат с помощта на 2 – 5% наличие на пигмента куркумин в корена и характерни вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини.

Напоследък куркумата се е трансформирала в много известна фалшификация поради всичките ѝ позитивни качества. В същото време обаче учените са разкрили, че би трябвало да се внимава с нея. Изследователи от университета в Станфорд са разкрили, че някои производители прибавят олово към куркумата и по този начин продуктът може да има невротоксичен резултат върху тялото.

Според учените производителят подхваща такава стъпка, с цел да придаде на куркумата блестящо жълт цвят и в това време подправката да не увеличи цената си. По време на проучването учените сравнили елементарната куркума и тази с добавено олово. Оказало се, че „ развалената “ куркума е създадена в седем от деветте региона на Бангладеш. Хората от Бангладеш гълтам този тежък метал дружно с куркумата, която прибавят към храната и по този начин той навлиза в кръвта.

Оловото е токсично за организма, защото води до развиване на сърдечно-съдови болести и въздейства отрицателно на нервната система. Металът вреди на най-малките, защото организмът към момента се развива и може да се доближи до когнитивно увреждане. Забележка: Тази публикация е с извънредно осведомителна цел. Преди да употребявате каквито и да е диети и средства от националната или различната медицина, се консултирайте със своя доктор!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР