Полезен чай от бял трън, който служи като детокс за

...
Полезен чай от бял трън, който служи като детокс за
Коментари Харесай

Пречистващ чай от бял трън

Полезен чай от бял бодил, който служи като детокс за организма

Необходими Продукти

● бял бодил - 4 - 5 цветни кошнички от изсушената билка
● вода - 400 мл филтрирана или изворна
● мед - от магарешки трън (по рецепта)

Начин на подготвяне

Растението е един от най-старите и най-задълбочено изследвани билкови медикаменти в света, с помощта на главната си дейна съставна част – силимарин.

У нас постоянно неправилно го назовават магарешки трън, макар че даже не са от едно семейство - любопитно е да се знае, че е по-близък родственик на артишока в сравнение с магарешкото цвете!

За чай можете да употребявате и елементарния магарешки трън, чийто цветни кошнички са по-дребни.

В националната медицина се употребява основно при проблеми с черния дроб и жлъчния мехур.

5 цветни кошнички / 2 с.л./ се заливат с 400 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 к.ч., преди ястие 4 пъти на ден.

Подслаждам с приготвения по-рано пъстър мед от билката Бял бодил. Пречистващият чай от бял бодил е подготвен.

Лечебно деяние на билката:

Той съставлява мощен антиоксидант, който пази чернодробните кафези от нездравословните субстанции, образувани при пушене, корист с алкохол и от храни, богати на мазнини.

Антиоксидантният му резултат е 10 пъти по-силен от този на витамин Е. Силимаринът има противовъзпалително и анти-метастатично деяние.

Освен това белият бодил е един от най-ефективните хепатопротектори. Активните му съставки спомагат за стабилизацията на био-мембраните на хепатоцитите, покачват значително детоксикиращата и антиоксидантна интензивност на черния дроб, в това число и синтеза на глутатиона.

Черният дроб е пречиствателната станция на целия организъм, само че с цел да е ефикасен и да работи на цялостни обороти, самият той би трябвало да е прочистен.

Според учени и доктори в областа, в черния дроб се правят извънредно важени процеси, при които доста от токсините се трансформират в нетоксични водноразтворими субстанции. Смята се също по този начин, че при заболяването на Алцхаймер са повредени някои от ензимите, участващи в детоксикиращия развой метилиране и сулфониране.

Чернодробната клетка притегля сяросъдържащите и метилсъдържащите аминокиселини, с цел да извлекат замърсителите и да ги изкарат като водноразтворими, по-малко токсични артикули. Оттам те отиват в жлъчката, след което напущат организма. На процедура черният дроб и жлъчката са нещо като пречиствателната станция на организма.

При всички положения би трябвало да се знае и кои са нездравословните храни за черния дроб, с цел да ги заобикаляме. Това са едрите картофи, печените на скара храни, тлъстите меса, пържени яйца, алкохол. Кофеинът също е добре да се заобикаля.

В интервала на филтриране на черния дроб е доста значимо супите да се вършат с булгур и просо. Към тях е добре да се прибавя куркума. Това е билката, извънредно значима за процеса на изчистване на жлъчката.

Много потребни за черния дроб са леко препечените какаови зърна с малко вода, а не с мляко. Препоръчителни са черният шоколад и аленото вино, само че в умерени количества. Полезни са морковите, ябълките, прасковите, смокините и кайсиите.

Течностите в тялото, виновни за отстраняването на неестествените артикули, са жлъчката, урината и потта. Самите те би трябвало да са чисти, с цел да могат да транспортират нежеланите субстанции отвън организма, като в този развой доста оказват помощ билки като полския хвощ, магданоз и белия бодил.

Белият бодил профилактично пази неповредените хепатоцити и покачва тяхната резистентност във връзка с инфекциите и разнообразни типове отравяния.

Билката усилва образуването на жлъчка и форсира отделянето й, като по този метод се възстановяват процесите на храносмилане и обмяната на веществата.

Поради тази причина растението се употребява при остри и хронични хепатити, цироза на черния дроб, холангит, холецистит, а също и при токсични провали на черен дроб вследствие на отравяне с разнообразни химически съединения, в това число химио- и лъчетерапия.

Свойствата му намират сполучливо приложение и при лекуването на захарен диабет, хронични болести на стомашно-чревния тракт и разширени вени.

Изследван е и по отношение на евентуалното му деяние за попречване на рака и лекуване на затруднения при пациенти с ХИВ.

Белият бодил може да се употребява и на трапезата ни като салата – всички предписания за салата със спанак могат да бъдат сменени със свежи листа от бял бодил. Те са потребен имуностимулатор, изключително пролетно време, когато организмът към този момент е отпаднал от зимната липса на задоволително пресни плодове и зеленчуци. Младите листа, издънки, стъбла и корени са ядливи и са добър източник на флавоноиди, витамин С, желязо и други минерали.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР