Пол Алън е замислил самолета си като въздушна платформа, от

...
Пол Алън е замислил самолета си като въздушна платформа, от
Коментари Харесай

УСПЕХ: Най-големият самолет по размах на крилата Рух изпълни втория си изпитателен полет!

Пол Алън е замислил самолета си като въздушна платформа, от която би трябвало да се изстрелват голям брой галактически ракети.  “Рух ” е кръстен на известната птица от арабския фолклор. Според митовете размахът й на крилете е толкоз огромен, че може да закрие цялото слънце и да придвижва слонове. Няма по-подходящо име за летателната машина на Стратолонч – дължината от края на едното до края на другото крило възлиза на 117.3 метра. “Рух ” е по-голям даже от историческата ракета “Сатурн 5 ” (дълга 110.6 метра), извеждала хора до Луната! Допреди Стратолонч да построи самолета, рекордът за максимален аероплан се държеше от “Хюз H-4 Елегантната гъска ”, именита “летяща лодка ” с обсег на крилата 97.5 метра, която по времето на Втората международна война е трябвало да транспортира през океана товари, само че не била приключена в период и след единствено един изпитателен полет била пенсионирана.

Доскоро изглеждаше, че “Рух ” ще повтори ориста на “Елегантната гъска ”, защото самолетът извърши своя дебютен полет през април 2019 година – няколко месеца след гибелта на Пол Алън. След това Стратолонч краткотрайно прекрати активност, само че през октомври същата година активите на компанията бяха изкупени от Cerberus Capital Management. Новите притежатели, сходно на Алън, също възнамеряват да употребяват “Рух ” за въздушни изстрелвания, само че в този момент фокусът е ориентиран по-скоро към свръхзвукови ракетоплани, в сравнение с към ракети. 

Очакванията са първият подобен ракетоплан “Талън-А ” да бъде изстрелян следващата година и той да развие скорост шест пъти по-голяма от тази на звука. Стига задачата му да бъде сполучлива, той ще бъде последван от нов ракетоплан “Талън-Зет ”, а след това Стратолонч ще създаде и изцяло възвръщаем галактически аероплан на име “Блек Айс ”, кадърен да доближава орбита. 

Да пожелаем триумф на компанията. Мечтата на Пол Алън е жива!

За повече информация и фотоси: Stratolaunch Twitter

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР