Покушението срещу Скрипал се случи в стратегически най-неподходящия момент. Дни

...
Покушението срещу Скрипал се случи в стратегически най-неподходящия момент. Дни
Коментари Харесай

Алекс Айкън за случая “Скрипал”: Не бихме направили обвинения към Русия, които не можем да докажем

Покушението против Скрипал се случи в стратегически най-неподходящия миг. Дни по-рано комисията „ Мълър “ в Съединените щати директно обвини Русия в интервенция в американските избори, основно чрез „ Facebook “. А последвалия скандал с английската „ Кеймбридж аналитика “ още по-силно разклати компанията на Зукърбърг.

“Ние говорим въз основата на доказателства и не бихме отправили обвинявания, които не можем да потвърдим. Знаем от нашите учени, че „ Новичок “ може да бъде създаден от една страна и имаме доказателства, които удостоверяват тези заключения”. Това съобщи пред БТВ индивидът, който е отговорен за обществените връзки на английското държавно управление – Алекс Айкън.

“Разполагаме със заключенията на нашите разследващи служби и разговаряхме с нашите другари и съдружници. Нашето виждане съответствува с тяхното виждане. Категоричността, с която интернационалната общественост дава отговор на този случай, е невиждана. Този отговор включва най-голямото експулсиране на непознати шпиони в историята. Това единствено по себе си също е доказателство за сериозността, с която демократичните страни одобряват това нападение на територията на непозната страна. Имаме доказателства и към този момент сме ги предоставили на интернационалната организация, която се занимава с химическите оръжия. Те ще създадат свое лично изследване. Руското държавно управление до този миг пусна в общественото пространство 19 разнообразни обяснения за това отравяне. 19 разнообразни подправени вести, тъй като те знаят, че бяха вярно посочени като основатели на този непоносим акт”, сподели Айкън.

Той добави, че организацията за възбрана на химическите оръжия, които наблюдават тези събития, ще разгласяват своя отчет. “Ние ще продължим да подхващаме всички нужни съгласно нас ограничения, по решение на премиера и външния ни министър. Следващият извънредно значим миг обаче за мен е отчетът на учените от Организацията.”

“Според мен се нуждаем от нова поръчка за цената на демократичните демокрации, в които живеем. И тук не ви приказвам за това кой е министър председател на Англия и дали има нова Студена война. Това, което би трябвало да създадем в Европа и оттатък Атлантика, е да кажем ясно, че нашите демокрации имат стойност, че споделяме полезности, върху които се градят нашите общества. В същото време би трябвало да сме наясно с обстоятелството, че избран вид информация тече към нас – от избрани страни към Европа, с цел да подкопае нашите ценности”, споделя Айкън.

Той твърди, че на Запад, хората към този момент си дават ясна сметка, че посредством обществените мрежи се промиват мозъци. Посочва като образец изборите в Холандия и Франция, които не разрешиха на крайни политици да стигнат до властта, макар масираните акции по „ Facebook “ и „ Туитър “.

„ Наблюдаваме доста деликатно пропагандата, която излъчват канали като RT, „ Спутник “, и реките от подправена информация, която се основава във фабриките за тролове – споделя Айкън. – Но голямата част от тази информация има ограничен резултат. Във Англия, Германия и Франция хората към този момент схващат това. Ясно е, че в случай че живеете в Прибалтийските страни или в България, сте в обстановка, в която несъмнено количество информация може да повлияе на обществените диспути. И тук идва въпросът за опцията за различаване и реакция против тези информации. Това може да се случи основно чрез образование – още от детска възраст в учебно заведение. Когато такива информации се появяват, правителствените информационни служби би трябвало да са подготвени да реагират, с цел да защитят полезностите на демократичната система “.

Скандалът с „ Кеймбридж аналитика “ сътвори заглавия, свързани главно с американските избори. Но по какъв начин сходни тактики са повлияли на Брекзит? Айкън твърди, че хората на Острова са имали задоволително време, с цел да преценяват сами по какъв начин да гласоподават на референдума.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР