Покров Богородичен (от църковнославянски: покривало) е народен и православен празник.

...
Покров Богородичен (от църковнославянски: покривало) е народен и православен празник.
Коментари Харесай

* Покров на Пресвета Богородица. Св. ап. Ананий. Преп. Роман Сладкопевец. Преп. Йоан Кукузел

Покров Богородичен (от църковнославянски: покривало) е национален и православен празник. В традицията на Църквата Покров се свързва с явяването на Света Богородица в църквата във Валхерна през 10 век.

Градът бил застрашен от нахлуване на сарацините. Събрали се били за молитва голямо голям брой хора и единият от тях, свети Андрей Юродиви, видял Богородица да разстила покривалото (покрова) си над присъстващите в символ на отбрана.

Предполага се, че празникът е празнуван от гръцките православни църкви през ранното Средновековие, само че по-късно е пропуснат или неразрешен. В Киевска Рус той е въведен от киевския княз св. Андрей Боголюбски ок. 1164 година, когато князът построява една от най-красивите съветски църкви на Нерл във Владимир и я назовава на Покров Богородичен.

От Руската черква празникът е заимстван в Българската черква през 19 век. По новия жанр този празник се чества на 1 октомври. Много православни църкви и манастири носят името на Покрова на Пресвета Богородица.

Този ден е едно от действителните доказателства, че след своето успение - физическа гибел, Божията майка продължава да се застъпва и да се моли за хората, а също по този начин да ни оказва помощ постоянно, когато това е допустимо. Текст на притчата:
„ На 1 октомври 910 година арабите нахлули във Византия по времето на Лъв Мъдри.

В храма във Влахерна, където се пазела скъпа християнска реликва - една от облеклата на Пресвета Богородица, се събрали доста вярващи, с цел да молят Господ за отбрана.
Сред вярващите в храма били Св. Андрей Юродиви и неговият възпитаник Епифаний.

Около 10 часа вечерта Св. Андрей Юродиви вдигнал глава към купола на църквата и останал учуден от гледката.

Във въздуха била Пресвета Богородица, заобиколена от ангели, апостоли и пророци.
Божията майка коленичила и се помолила на Иисус Христос, след което станала права. Свалила връхната си дреха - омофор и с нея покрила вярващите.

Св. Андрей Юродиви запитал своя възпитаник дали вижда Божията майка, а той удостоверил.

Арабите били отблъснати от града. Населението било избавено, а всички научили, че точно Пресвета Богородица ги е избавила.

В знак на признателност към отбраната на Божията майка, църквата определила този ден като значим християнски празник, наименуван покров - застъпничество и поради метода, по който Дева Мария избавила молещите се ".
В множеството славянски езици думата " покров " значи по едно и също време " було " и " отбрана ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР