Покрилата се със скандална слава Държавна агенция за българите в

...
Покрилата се със скандална слава Държавна агенция за българите в
Коментари Харесай

Цачева се опитва да спаси от закриване скандалната ДАБЧ

Покрилата се със скандална популярност Държавна организация за българите в чужбина (ДАБЧ), чийто ръководител Петър Харалампиев беше задържан м.г. по съмнение, че е търгувал с документи за българско поданство, може и да се избави от закриване. В поддръжка на нейното опазване се изрече правосъдният министър Цецка Цачева на вчерашното съвещание на парламентарната комисия за българите в чужбина.
Миналия ноември в разгара на абсурда за търговия с паспорти министър председателят Бойко Борисов разгласи, че организацията би трябвало да бъде закрита. Тогава Борисов изясни, че дейностите й могат да се поемат от другите ведомства, които имат отношение към българите зад граница, напомня в. " Сега ".
Но министър Цачева се оказа на друго мнение. „ Мисля, че организацията би трябвало да остане. По-малката вреда за страната е да стъпи върху нещо, което е построено, което несъмнено би трябвало да се реформира, в сравнение с да закрием нещо, което го имаме, и занапред да стартираме да сътворяваме нова конструкция, или, не дай Боже, да разпилеем дейностите по обособените министерства и да няма по хоризонтала кой да държи връзка на вертикала “, изясни Цачева.
Правосъдният министър побърза да се застрахова, че изрича персонално мнение, а крайното решение ще е политическо . С въпроса щяла да се заеме междуведомствена работна група отпред с вицепремиера Марияна Николова и с присъединяване на отрасловите министри. Отделно щял да се разисква другият наболял проблем – за даване на поданство против вложения, за която към този момент стана ясно, че ще бъде отстранена поради рецензии от страна на Европейската комисия.
Тепърва ще се обмислят ограничения, с цел да се предотвратят случаите, при които лица със правосъдни и престъпни регистрации взимат български документи. По данни на Комисията за българско поданство към президентството предходната година са били уличени 18 души, които са съумели да се снабдят с български паспорти, като са укрили от управляващите тъмното си минало.
ДАБЧ може да оцелее, само че издаването на удостоверения за български генезис, осигуряващи „ бърза писта “ за придобиване на паспорт, евентуално ще бъде трансферирано на друго ведомство. Статистиката на президентството за 2018 година демонстрира, че 8362 чужденци са се сдобили с наши паспорти, като над половината – 4907, са ги получили на съображение генезис. Едва 29 души са получили поданство поради вложения, а други 16 са били натурализирани заради особени заслуги към България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР