Покрай войната, инфлацията, цената на енергоизточниците, пенсиите и политическите трусове

...
Покрай войната, инфлацията, цената на енергоизточниците, пенсиите и политическите трусове
Коментари Харесай

Криза, бюджет, здраве и еврорегулация: Възможен ли е баланс, когато става дума за тютюнопушене

Покрай войната, инфлацията, цената на енергоизточниците, пенсиите и политическите земетресения в страната една значима тематика остана настрана от същинските диспути и в пленарната зала, и в общественото пространство по време на разискването и гласуването на актуализацията на Бюджет 2022. А тя визира и потребителите, и фиска, и битката с контрабандата, и даже полемиката за предварителната защита на рисковете за здравето. Един от тях е и постоянно е бил тютюнопушенето.

Още при започване на 2022 година Министерството на финансите анонсира, че от средата на годината следва последователно покачване на акцизните ставки на цигарите, тютюна и тютюневите произведения. В плана на актуализация на бюджета през юни се появи и конкретиката - по какъв начин тъкмо и с какъв брой ще се усили облагането на тези произведения във всяка от идващите 4 години. Целта - с изключение на предстоящите по-високи доходи за бюджета, бе и поетапно въвеждане на по-висок данък, с цел да не се случи шоково повишаване в идващ интервал, което би дебалансирало и пазара, и фамилния бюджет там, където има пушачи.

Известно е, че тютюнът е част от потребителската кошница и въздейства и на данните за инфлацията. България е на челните места по брой пушачи на глава от популацията. Страната ни обаче е измежду първенците и в влиятелна ранглиста за Европа - тази за невисок дял на контрабандата на цигари. Това ненапълно е и разумно - прилагаме най-ниската допустима акцизна ставка за тютюн и производните му, разрешена от Европейската комисия, и в безспорна стойност пушачите в България заплащат минимум в Европейски Съюз за облекчаване на нездравословния си табиет. В този смисъл повишаването е естествено и неизбежно, само че е добре да не е внезапно.

Облагането на тютюна и изделията с никотин е във фокуса на европейските институции от месеци и това бе един от претекстовете на Министерството на финансите да повдигне тематиката с Бюджет 2022. Идеята за поетапно покачване на акциза бе стимулирана от настоящия в европейските институции спор по преразглеждане на Директива 2011/64/ЕС на Съвета на Европейски Съюз по отношение на структурата и ставките на акциза върху обработен тютюн.

Очаква се промените да в посока растеж на минималните акцизни ставки и включването на модерните други възможности на стандартните цигари, пури и тютюн за пушене - като електронни цигари, нагреваеми тютюневи произведения и артикули, съдържащи никотин - в общоевропейската регулация. Алтернативните произведения не са част от Директивата, само че бележат все по-голям интерес, а оттова и възходящ пазарен дял.

Промените в европейската законодателна рамка евентуално ще станат в факт в края на 2022 година и ще влязат в действие при започване на 2023 година Предложенията на Министерството на финансите не бяха признати от Народното събрание, макар че въвеждането на 4-годишен календар за увеличение на акциза върху всички продуктови категории тютюневи произведения би осигурило бистрота, предвидимост за бизнеса и непоклатимост за потребителите предвид на идните промени на европейско равнище. Така че тематиката следва отново да става настояща.

Обратното - внезапен скок на акциза и затова на цените на тютюневите произведения, към този момент беше изпробван в България през 2010 година и резултатът беше изцяло пренебрежим във връзка с понижаване на броя на пушачите и доста сериозен във връзка с растежа на контрабандата и оттова - на вредите за събираемостта на доходи в хазната. В интервала след въвеждането на минималните акцизи за тютюн незаконният пазар в Европа доближава до 35%. Франция претърпя същото с внезапния скок в цените на цигарите в последните години - с растеж от 13% през 2017-та до 39% през 2021 година на незаконната търговия за тригодишен интервал и големи пропуснати доходи от легална търговия за държавния бюджет, както сподели огромно проучване на KPMG по тематиката.

Големият въпрос в границите на Европейски Съюз сега е по какъв начин различните на стандартните цигари артикули да влязат в общата европейска регулация.

Едната версия е, че те би трябвало да се приравнят на тютюна за пушене и " горящите " цигари. Това обаче е в дисонанс с националните законодателства в страните членки, които - с появяването на електронните и бездимните цигари и други никотинови артикули, вкараха правила за търговията и данъците и без Европейски Съюз да е задал рамка. Общоевропейската процедура на локално равнище там, където електронни и нагреваеми цигари са разрешени за приложимост, е акцизната ставка да е диференцирана - т.е. по-ниска от тази за обичайния тютюн. В това число и в България. А един от правилата при смяна в законодателството е то да следва оптимално житейската логичност и гласове в тази посока по съответната тематика не липсват.

Един от главните причини в интерес на диференцирания метод съгласно редица специалисти обаче даже не е фискален. Свързан е с предварителната защита на вредите от тютюнопушенето.

Практиката досега и в Европа, и по света, демонстрира, че скъпите цигари не значат понижаване на броя на пушачите " по стопански аргументи ". Забраните за пушене на публични места също не доведоха до резултата, на който здравните управляващи по света разчитаха. В общия случай резултатът е по-скоро " мижав ".

Новите артикули за подвластните от никотина - съгласно наличните и от ден на ден профилирани изследвания, включително и на считаната за най-строга федерална организация в Съединени американски щати за контролиране на медикаментите и храните (FDA), са по-малко нездравословни за здравето от стандартните цигари и тютюн за пушене. Причината е напълно елементарна - заобикалят процеса " горене ", а оттова навлизането в организма на катрани, въглероден двуоксит и други нездравословни детайли, които съпътстват изгарянето на тютюн и вдишването му. Никотинът самичък по себе си не съставлява подобен риск за здравето, какъвто съпътстващите пушенето детайли.

Преминаването на дейните пушачи към други възможности на стандартните цигари неведнъж е и първата стъпка към отказването от нездравословния табиет изобщо.

Проактивната политика в тази посока на здравните управляващи в страни като Англия и Япония да вземем за пример дават обещаващ резултат. Според данните на Агенцията по публично здраве на Англия целенасочената акция за прекъсване на цигарите дава резултат за 7-годишен интервал, а други възможности на тютюнопушенето водят до по-добри резултати към задачата да отграничаването му до 12% през 2022 година

В Япония - една от най-пушещите народи в света - акциите за отвод от цигарите и намаляването на пазара за стандартни тютюневи произведения бележат забележителен резултат едвам когато на пазара се появяват другите възможности за облекчаване на никотиновата взаимозависимост. Всъщност и " медицинските " способи за отвод от цигарите най-често стъпват върху " заместители " - никотинови дъвки, пластири и така нататък, които се продават в аптеките свободно.

Подходът на диференцираните акцизни ставки съгласно степенна на вредност на продуктите в действителност важи и за енергийните източници, и за алкохолните питиета и в това има логичност - по-малко нездравословно следва да значи и по-евтино, с цел да бъдат подтиквани хората да го изберат. Икономическите и обществените рестрикции за пушачите потвърдено не водят до внезапен отвод от цигарите, само че даването на опция дава резултат и растежът на данъчно нерегулирания на европейско равнище пазар на заместителите на стандартния тютюн приказва самичък за себе си.

И в случай че рестрикциите вероятно биха могли да повлияят на евентуалните бъдещи консуматори на тютюневи произведения, то мнозина от подвластните от никотина нямат желание в действителност да спрат да пушат от раз. По-щадящи разновидности са тях са в действителност единствен вид.

„ Аз съм покровител на диференцирания фискален метод във връзка с тютюневите и никотинови произведения. Международните изследвания демонстрират, че използването на различни тютюневи и никотинови произведения, като нагреваеми тютюневи произведения, електронни цигари или никотинови пликчета, е обвързвана със доста по-малки здравни опасности от тези при тютюнопушене. И все пак методът на Европа е еднообразно драконовски както към цигарите, по този начин и към тези артикули, което за мен е изцяло неясно и опонира на научните доказателства. “, споделя през март Индрих Виборжил, народен координатор за битка със зависимостите на Чехия.

Страната е на прага на утвърждение на национална тактика за зависимостите, която е всеобхватна и включва тютюневи и никотинови артикули, като в нея са заложени методите за стимулиране на по-щадящите артикули.

Виборжил надалеч не е единственият специалист, който зове да бъдат чути първо причините на науката, а по-късно тези на политиците в настоящия европейски спор.

Пример може да бъде даден и с Норвегия: През 2018 година Институтът за публично здраве в страната също прави оценка метода за понижаване на вредата като стратегически детайл от политиките за надзор на тютюнопушенето. Заключението е, че блокирането на достъпа до различни никотинови артикули може по-парадоксален метод може да накара мнозина да се върнат към стандартните цигари, даже и да са подхванали стъпка към отказването им.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР