Покрай вълнението от участието на Григор Димитров на турнира в

...
Покрай вълнението от участието на Григор Димитров на турнира в
Коментари Харесай

Минотавър, демон или Новия Хюит

Покрай вълнението от присъединяване на Григор Димитров на шампионата в Бризбейн, българските почитатели на тениса рядко обръщат внимание на останалите участници на шампионата. Един от тях обаче заслужава по-сериозен взор. Става дума за мултинационалния 18-годишен Алекс де Минор (или Алекс де Миняур), който към този момент е участник на полуфиналите.

 Младият тенисист е роден на 17 февруари 1999 година в Сидни. Майка му е испанка, татко му – уругваец. До петата си година Де Минор живее в Австралия, а по-късно фамилията му се мести в испанския град Аликанте. През 2012 година семейството още веднъж потегля за Зеления континент, а четири години по-късно родителите му отново поемат към Иберийския полуостров. Алекс разделя времето си сред Австралия и Испания. Говори еднообразно добре британски, испански и френски.

„ Можеше да играя за Испания, само че постоянно съм се чувствал австралиец. Когато фамилията ми се завърна в Австралия, бях сигурен, че желая единствено едно нещо – да играя на Австралия. Стилът ми също е по-скоро австралийски, а не испански. По-агресивен съм от испанските тенисисти “, признава Де Минор.

 Още през 2016 година се появяват първите сигнали, че младият тенисист има бъдеще. Първо печели юношеския шампионат на Аустрелиън Оупън на двойки с Блейк Елис. По-късно същата година играе край на младежкия „ Уимбълдън “, само че губи от канадеца Денис Шаповалов. През предходната година отпадна в първия кръг в Бризбейн от Миша Зверев, което му завоюва покана за шампионата в Сидни, където преодоля Беноа Пер, само че се отхвърли след първия сет против Андрей Кузнецов. Последва уайлдкард за Аустрелиън Оупън, където първо в профил Гералд Мелцер, само че по-късно отпадна от Сам Куери.

Той реализира успеха си над Мелцер на 17-годишна възраст и незабавно последваха сравненията с останалите мощни австралийски тенисисти от последните години. Бърнард Томич печели първия си мач на шампионат от Големия шлем на 16 години, Ник Кириос реализира подобен триумф като 18-годишен. Лейтън Хюит взима първа победа от Шлема на 17-години. Не закъсняха и сравненията с Хюит.

„ Алекс е впечатляващо хлапе. Въпреки младостта си, той има освен усета по какъв начин да удря топката, само че и по какъв начин да се придвижва по корта. Интуицията му е невероятна за неговата възраст. В него виждам неща от Лейтън Хюит. Не желая да бъда оракул, само че съгласно мен Де Минор е изпреварил развиването на тенисистите от своята възраст “, разяснява австралийската легенда Джон Фицджералд (носител на седем трофеи от Големия Шлем на двойки и две на смесени двойки).

Макар единствено на 18 години, Алекс де Минор към този момент има два стряскащи прякора. Единият му е лепнат от Томич и Кириос, които го назовават Демона. Другото му название е Минотавъра – на именитото чудовище от древногръцката митология.

 Като стана дума за съпоставения с Хюит, самият Де Минор признава въздействието на именития си предходник. Преди година младокът даже живее две седмици в дома на Лейтън преди Аустрелиън Оупън.

„ Това беше една невероятна подготовка – сложна, само че доста прочувствена. Живях с Лейтън по време на шампионата в Сидни, а по-късно и в дома му в Мелбърн. Запознах се с него по време на младежкия „ Ролан Гарос “ през 2016 година. Той пристигна при мен, поговорихме. Оттогава доста ми оказва помощ. Невероятно е какъв брой доста неща направи за мен. Много съм му признателен. Живях със фамилията му, даже излизах с тях на вечеря. Беше доста благо от тяхна страна “, призна младият австралийски тенисист.

През кариерата си досега Алекс де Минор има една купа на сингъл. Спечелена е на шампионат от веригата „ Фючърс “ през юли 2017 година във Варзим (Португалия), когато побеждава представителя на домакините Федерико Ферейра Силва с 6:1, 2:6, 6:2. Има и два изгубени финала на шампионати „ Фючърс “ и два на „ Челънджър “. Има две трофеи от „ Фючърс “-и на двойки и един изгубен край.

 На огромните шампионати има отпадане в квалификациите на Индиън Уелс, а на Големия шлем върхът му е достигането на втория кръг на Аустрелиън Оупън през предходната година. На „ Ролан Гарос “ и Ю Ес Оупън през 2017 година отпадна в първия кръг, надлежно от Робин Хаазе (Холандия) и Доминик Тийм (Австрия).

2018 година обаче започва великолепно за него. Той записа три следващи победи в Бризбейн и за първи път в кариерата си стигна до полуфинал на шампионат от АТР. Започна с победа над Стив Джонсън (САЩ) в два сета. Последва огромният му удар 6:4, 6:4 над някогашния №3 в света Милош Раонич. Тази заран Де Минор победи и американеца Майкъл Ммох, с цел да си подсигурява среща с Райън Харисън на полуфиналите.

В началото на тази седмица Алекс де Минор беше 209-и в международната класация, само че в понеделник сигурно ще бъде по-напред. Според непрекъснато актуализиращата се ранглиста на АТР все още младият австралиец към този момент е 166-и и се намира сред двама известни испанци – Марсел Гранойерс и Николас Алмагро. В кратковременен проект от Де Минор ни чака мач против Харисън на полуфинала в Бризбейн, а в дълготраен – единствено бъдещето ще покаже.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР