Покрай старата Часовникова кула, която бе реконструирана миналата година на

...
Покрай старата Часовникова кула, която бе реконструирана миналата година на
Коментари Харесай

Древни часовници и стена за катерачи на Сахат тепе

Покрай остарялата Часовникова кула, която бе реконструирана предходната година на Сахат тепе, се появи концепцията за слагането на ​воден, а по-късно и на ​слънчев часовник. Така ще се оформи Хълм на времето. Водният часовник бе препоръчан от Димитър Райчев и археоложката Елена Кесякова. Такъв е имало в римско време. „ Не приказваме за солидна постройка, а за оборудване, което е на стълб и е високо 1,8 - 2 метра “, сподели Райчев.

До месец и половина кметството на регион „ Централен “ ще има подготвени планове за водния и слънчевия часовник. Тогава те ще отидат в НИНКН за координиране. „ Това ще даде опция в интервала до септември месец да бъде координиран този план и да се пристъпи към практическата реализация на тези два часовника. И Хълмът на часовниците (Сахат тепе) да бъде изпълнен със смисъл “, сподели кметът на „ Централен “ Георги Стаменов.

На Сахат тепе има още един любопитен план, който чака утвърждение от София. Това е концепцията за основаване на канара за катерене. Предвидено е това да е нашареният с вандалски графити гранит тъкмо зад Драматичен театър-Пловдив. Пловдивските младежи катерят скалите и в този момент, единствено че вършат това без нужното обезопасяване и като по знамение не е станала покруса. На скалата за катерене ще има експерти, които с предпазни въжета ще асистират на мераклиите да я катерят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР