Покрай промените в прага за преференциалния вот, с който могат

...
Покрай промените в прага за преференциалния вот, с който могат
Коментари Харесай

Знаят ли избирателите кого изпратиха в Народното събрание с преференциален вот?

Покрай измененията в прага за преференциалния избор, с който могат да се пренареждат листите, се сътвори напрежение освен сред ръководещите и опозицията в лицето на Българска социалистическа партия, само че и в ръководещата коалиция.

С гласуваните промени прагът беше вдигнат толкоз високо, че на процедура обезсмисли преференциални избор.

Социалистите даже напуснаха Народното събрание поради тази и други промени в Избирателния кодекс. На ГЕРБ и Обединените патриоти се наложи да стягат редиците, с цел да обезпечат кворум. Освен това от партията на Бойко Борисов дадоха заден и оповестиха, че ще върнат предходния предел на преференциите.

Въпросът е обаче дали гласоподавателите познават депутатите, които са вкарали в сегашния парламент с преференциален избор.

В актуалното Народно събрания има 45 представители, определени с преференция от всички партии. В листите на всички политически сили има определени с преференция депутати, само че само при Движение за права и свободи нито един от тях не влиза в Народното събрание (партията ги принуждава да се откажат).

При ГЕРБ от общо 95 депутати 24 са определени с преференции, от тях 6 са определени поради „ феномена 15/15”.

При Българска социалистическа партия от 79 депутати 18 са определени с преференции и 8 от тях са поради съвпадане на номера на претендента в листата с номера на партията в бюлетината.

„ Обединените патриоти” имат единствено един народен представител, определен с преференция, само че той не по „ феномена 15/15”.

При „ Воля” също един народен представител е определен с преференции, само че с помощта на съвпадението на неговия с номер с този на партията.

От Движение за права и свободи, които са твърдо срещу преференциалния избор, сега в Народното събрание няма нито един народен представител, определен по този метод.

Един от листата на Движение за права и свободи, определен на правилото на „ феномена 15/15” – Ангел Исаев , не се отхвърли от депутатското място, и беше изключен от парламентарната група.

Няма точна статистика какъв брой от народните представители, определени с преференция, са се отказали от депутатското място.

Вижте повече във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР