Поколения българи са израснали с негоите прогнози За съжаление, животът

...
Поколения българи са израснали с негоите прогнози За съжаление, животът
Коментари Харесай

Пенсионерите мизерстват, обяви тв легенда

Поколения българи са израснали с негоите прогнози

„ За страдание, животът на пенсионерите у нас не е лек. Голяма част от възрастните са принудени да мизерстват, само че няма и какво да се направи, като страната няма пари “, показа пред „ Ретро “ именитият синоптик Мично Празников.

За да има някаква смяна, Минчо е уверен, че хората би трябвало да гласоподават на избори и да се интересуват от ръководството. Самият той, макар че е на напреднала възраст, не е пропущал опция да даде гласа си. „ Надявам се този път да съумеят да създадат държавно управление и да заживеем щастливо и умерено “, оптимистичен е Празников.

86-годишният синоптик, с чиито прогнози от дребния екран израснаха генерации българи, е роден на 9 февруари 1938 година в Дряново. Кръстен е на дядо си – опълченец, два пъти раняван при боевете за Шипка. Любопитното фамилно име идва от название, лепнато на прародител му, който оправдавал отсъствията си от учебно заведение с църковни празници. Метеорологията го влече още от ранна възраст.

Завършва Физическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, компетентност „ Физика и метеорология “. Работи 22 години като синоптик във Военновъздушните сили. В интервала 1986-2000 година работи в Националния институт по метеорология и хидрология, а от декември 2000 година е в частна компания за метеорологични прогнози. Това, от което най-вече се опасява Празников, е световното стопляне.

„ Сезоните се размиха и световното стопляне е налице. Ледовете в Арктика се топят и световното стопляне си споделя думата. Причините за него се коренят в доста източници, само че главната е изхвърлянето на парникови газове – от коли, от фабрики, изключително от атомни опити – от тях се освобождава изключително огромно количество топлота, която отива в горните атмосферни пластове. Затова през лятото и преходните сезони има наклонност към стопляне, както и за съкращаване на пролетта и есента “, сподели Празников и предизвести: „ И по-горещи ще бъдат летата, и по-продължителни “. На въпрос по какъв начин е със здравето, 86-годишната легенда на метеорологията показа: „ В страхотна форма съм, е, от време на време подвигам кръвно, само че се усещам доста добре за годините си “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР