Поколението Z вече активно навлиза на пазара на труда. Но

...
Поколението Z вече активно навлиза на пазара на труда. Но
Коментари Харесай

Харчат без да мислят: Каква е финансовата култура на поколение Z?

Поколението Z към този момент интензивно навлиза на пазара на труда. Но в епоха на висока за тях е все по-трудно да ръководят разноските си и това се вижда доста добре от извлеченията по кредитните им карти. Младежите, родени сред 1997 и 2012 година, натрупат задължения по-бързо от всяко друго потомство, демонстрира отчет на калифорнийската компания за персонални финанси Credit Karma, представен от Business Insider.

Проучването се основава на данни, получени от 78.2 милиона консуматори на Credit Karma и обхващащи от безмълвното потомство (1928 – 1945 г.) до най-младото потомство Z.

От получените данни излиза наяве, че последните са натрупали междинен дълг по кредитните си карти на стойност 2781 $ през четвъртото тримесечие на 2022 година Размерът му беше най-нисък измежду всичките пет проследени генерации, само че стартира да се форсира с по 6% след първото тримесечие на предходната година – главно поради галопиращата инфлация.

Най-бърз ритъм на повишаване на междинния общ дълг, защото натрупаха 16 283 $ вноски през последното тримесечие на 2022 година — нарастване от 3% през трите месеца до май 2022 година

Милениалите, в това време, имат междинен дълг по кредитна карта от 5898 $ през последното тримесечие на 2022 година Това е с към 5% повече от второто тримесечие на 2022 година Поколението X, родени сред 1965 и 1980 година, дължат приблизително 8266 долара  по кредитните си карти, само че това е нарастване от малко под 4 процентни пункта спрямо второто тримесечие 2022 година

Въпреки че поколението Z има относително дребен общ дълг по отношение на всички генерации, те са единствените, които усилват просрочените си сметки. Това включва ипотеки, студентски заеми, медицински заеми, лизинг или заем за коли, които са просрочени с повече от 30 дни, съгласно Credit Karma.

Докладът на компанията идва, когато пазарът на първокласни артикули се стреми да притегли харчещите с необятни пръсти младежи от поколението Z, защото от ден на ден от тях получават покупателна дарба на фона на високата инфлация.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР