Поклонниците на богинята Инана в древна Месопотамия, които сами се

...
Поклонниците на богинята Инана в древна Месопотамия, които сами се
Коментари Харесай

Малката Едит няма да възкръсне

Поклонниците на богинята Инана в антична Месопотамия, които сами се кастрират, са задоволително доказателство за крайностите, на които са способни религиозните фанатици в името на вярата си. Но малко на брой стигат до ужаса, до който стигат един от членовете на Вторите адвентисти (да не се бъркат с Адвентистите от седмия ден) Чарлз Фрийман от Покасет.

През 1879 Фрийман е уверен, че получава откровения, които изискват от него огромно жертвоприношение. Спомняйки си историята за Авраам и Исаак, той взема решение, че би трябвало да жертва едно от децата си. Съпругата му Хариет не е изключително въодушевена от тази концепция и прави опити да го разубеди, само че без никакъв триумф. Когато една нощ Фрийман се разсънва и оповестява, че Господ му е споделил кое от децата си да убие – Едит, любимката на татко си – разриданата Хариет прави финален опит да го спре, само че откакто я твърди, че това е желанието на божеството, тя остава безсилна и склонява.

 Sacrifice of Isaac-Caravaggio (Uffizi)

„ Жертвоприношението на Исаак “, художник: Караваджо

След като претърпява „ положително количество страдалчество на мозъка “, поради това, което е направил, Фрийман усеща възприятие на мир, сигурен, че е потвърдил благочестието и набожността си. Той привиква среща със сърелигиозниците си и организира жарка проповед, в която вещае неизбежното завръщане на Христос, преди да покаже на всички бездиханното тяло на щерка си. Всички, несъмнено, са мощно шокирани от гледката, само че мъжът ги твърди, че след 3 дни тя ще възкръсне. И те остават уверени. Бабата на Едит упорства, че няма потребност действието на шурей й да се споделя със сестричката на момичето, Милдред, тъй като Едит въпреки всичко ще възкръсне след няколко дни и няма потребност да разстройват дребната. Останалите адвентисти се прибират у дома, продължавайки с ежедневния си живот, и Фрийман се усеща в сигурност като счита, че никой няма да го издаде.

На идващият ден мъжът и брачната половинка му са задържани за ликвидиране. Новината за закононарушението, дружно с това, че мнозина от адвентистите в действителност поддържат направеното от Чарлз, основава вълна от гняв. Амвоните се сцепват от неоправдателни речи по адрес на адвентизма и фанатизма, а Асоциацията на адвентистите в Ню Инглънд е принудена бързо да се разграничи от паството в Покасет. Фрийман обаче остава непреклонен и уверен, че когато щерка му възкръсне на третия ден, той ще бъде освободен.

Този трети ден идва и си отива без Едит изобщо да помръдва. Вместо възкресение има заравяне. На гробището, водачът на адвентистите в Покасет, Алдън Дейвис, се качва на един непосредствен гроб и стартира тирада във прослава на убийството, до момента в който тълпата не го смъква.

Отнема 4 години за Фрийман да осъзнае ужасът, които е направил. След като е пуснат от лечебното заведение, следите му се губят.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР