Показатели за здравето Световната здравна организация дава следната дефиниция на

...
Показатели за здравето Световната здравна организация дава следната дефиниция на
Коментари Харесай

Показатели за здравето – на какво следва да обърнете внимание?

Показатели за здравето

Световната здравна организация дава следната формулировка на здравето: „ Състоянието на цялостно физическо, психическо и обществено благоденствие, а освен отсъствието на заболявания или физически недъзи. “

По създание това е блян, към който всички би трябвало да се стремим. Но по какъв начин да го оценим и по какъв начин да го измерим?

Всяка от системите на нашето тяло – сърдечно-съдова, дихателна, храносмилателна, ендокринна – има собствен основен индикатор.

В допълнение към очевидните (тегло, външен тип, физическо и психическо благополучие), има медицински индикатори за здравето, които можете да измерите сами или да установите, като си извършите проби.

Трябва да се научим по какъв начин да ги разпознаваме и вярно да контролираме.

Кръвно налягане
То се въздейства от пол, възраст, сърдечна периодичност и съдова разтегливост. Кръвното налягане се дефинира от две стойности.

Систолното или горното равнище на налягане демонстрира налягането в артериите сега, в който сърцето се свива и изтласква кръв в артериите. Долният индикатор или диастоличното налягане демонстрира налягането в артериите по време на разпределяне на сърдечния мускул.

При множеството хора на възраст 20-40 години се следят числа от 120/80 mm Hg. При 130/85 – налягането леко е повишено. За обикновено покачване на налягането се смята 139/89, а за патология – над 140/90.

Дихателна периодичност
При всички здрави възрастни неподвижен дихателната периодичност е 16-18 в минута. При новородени – 40–45 дихателни придвижвания в минута.

Ако вършиме по-малко от 14 вдишвания в минута, значи сте устойчив човек със здрави дихателни органи. Ако са повече от 18, това е причина за безпокойствие.

Възможно е дихателните ви придвижвания да не обезпечават на белите дробове задоволително въздух, а дихателният център дава сигнали за попълване на запасите по-често, от естественото. Трябва да намерите повода, която ви пречи да дишате надълбоко.

Сърдечна периодичност
Животът на човек продължава, до момента в който сърцето му бие. Сърдечната периодичност е главният индикатор за работата на главния ни орган.

Сърдечната периодичност е доста самостоятелен индикатор, може да зависи от доста параметри: възраст, пол, тегло, растеж, тренировки, температура на въздуха и даже времето денем.

За опростяване е всекидневно да се мери сърдечната периодичност заран след пробуждане, при изискване че не сте спортували и не сте пили алкохол предния ден. Значителна дълготрайна смяна в сърдечната периодичност може да демонстрира сърдечни проблеми.

Обикновено след подготовка сърдечната периодичност в границите на няколко минути се връща към нормалните си стойности (от 60 до 90). Ако сте почнали да забелязвате един или повече от изброените, тогава би трябвало неотложно да се свържете с кардиолог.

След даже дребни физически натоварвания (например нанагорнище на стълби) сърдечната периодичност за дълго време не се връща към естественото.

Редовно усещате засилен пулс.

При измерванията пулсът постоянно е над 100-120 удара в минута или, назад, под 50.

Усещате непрекъсната отмалялост, уязвимост или замаяност.

Хемоглобин
Основната константа на хематопоетичната система – хемоглобин (червен дихателен пигмент на човешката кръв), придвижва О2 от дихателната система към тъканите и въглероден диоксид от тъканта към дихателната система. Според рекомендациите на СЗО, следните индикатори се смятат за естествени.

За деца от шест месеца до 5 години – 110 g/l и повече.
За деца на 5-11 години – 115 g/l или повече.
За деца на 12-14 години, както и за девойки и дами (15 години и повече) – 120 g/l и повече.
За мъже (15 години и повече) – 130-160 g/l.

Всяко отклоняване от нормата не е причина за заболяването, а последица.

Билирубин
Това е химическо пигментно съединяване, формирано в организма по време на разграждането на алените кръвни кафези, които са приключили своя витален цикъл. Нормата на общия билирубин за възрастни мъже и дами е 3,4-17,1 µmol/L.

Повишено равнище на билирубин се следи при нарушена функционалност на черния дроб и отлив на жлъчка, което може да бъде породено от хепатит, жлъчнокаменна болест, токсично увреждане на черния дроб, тумори в черния дроб или панкреаса.

Урина
Физиологичната норма на обособяване на урина е 1,5 литра дневно. При здрав човек е със ярък цвят, има характерно тегло 1020 g/l, киселинност 5,5. Ако в урината се появят белтъци или левкоцити, отделителната система не работи вярно.

Тегло
Смята се, че идеалното тегло е това, което сте имали, когато сте били на 18 години. Препоръчително е да го запазите през целия си живот, само че това, за жалост, малко на брой съумяват.

Както всички основни индикатори, тежестта на здравия човек има своите граници. За да изчислите естественото тегло при възрастни, можете да употребявате формулата: тегло = (височина-100) + – 10 кг. Например, в случай че височината ви е 170 сантиметра, тогава границите на нормата на тегло са от 60 до 80 кг.

Кръвна захар
Глюкозата е енергийно гориво за клетките, което влиза в тялото с храната, по-специално от тази, която съдържа въглехидрати.

Инсулинът е нужен за усвояването на глюкозата. При здрав човек равнищата на кръвната захар се контролират благодарение на инсулина, който е виновен за панкреаса. По този метод равнището на глюкоза (захар) в кръвта се поддържа в естествените граници.

Според рекомендациите на СЗО нормата на кръвната захар – 3,5–5,5 mmol/L. Показател 5,6–6,6 е естествен след хранене, а равнищата на захар на гладно над 6,7 съвсем постоянно демонстрират захарен диабет.

Алкално-киселинен баланс
Метаболизмът на нашето тяло се основава на алкално-киселинния баланс, който се дефинира от цената на pH.

Нивото на pH е обикновено, в случай че белите дробове, черния дроб и бъбреците работят хармонично, което отстранява нездравословните детайли, поддържайки мечтаната киселинност.

Нормалното рН в кръвта би трябвало да бъде сред 7,32-7,42 за венозна кръв и 7,37-7,43 за артериална. PH стойностите под 6,8 или над 7,8 не са съвместими с живота.

Левкоцити
При възрастни естествените стойности на левкоцитите са в границите 4-10 х 109 / L.

Повишеният брой левкоцити се назовава левкоцитоза и може да бъде породена от остро инфектиране и бактериални инфекции, систематични болести на съединителната тъкан, начални стадии на лъчева болест и злокачествени тумори.

Телесна температура
За естествена се смята 36,6 градуса.

Според интернационалната здравна статистика за множеството хора непрекъснатата температура варира от 36,3 до 37,0 градуса.

Повишаването на телесната температура е реакция от разнообразни нарушавания в организма. С други думи, това е знак, че тялото е разпознало заболяването и е почнало да се бори с нея.

Холестерол (общ)
Има необятно публикувано поверие, че единствено хората, които ядат доста мазни храни, имат висок холестерол. Нищо сходно. 80% от холестерола се създава в организма (в черния дроб, в други тъкани) и единствено 20% идва от храната.

Ако в кръвта има доста LDL холестерол, тогава той нарушава вътрешните обвивки на съдовете, натрупва се в тях и образува склеротични плаки.

За разлика от тях високата централизация на HDL понижава риска от атеросклероза и сърдечно-съдови болести. За възрастни равнището на общия холестерол е 5,18 mmol/L, а за деца – 4,4 mmol/L.

Вижте още: Алуминиево фолио – неповторимо средство за здраве и хубост

За предпочитане е да се следи кръвното налягане, сърдечната периодичност и броя на дихателните придвижвания в минута всеки ден, а останалите проби би трябвало да се вършат най-малко един път на шест месеца.

Анализът на урината ви разрешава да получите скъпа информация за положението на човешкото тяло и в точния момент да идентифицирате разнообразни типове патология.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР