Покачването на цените на строителните материали създаде несигурност в инвеститори,

...
Покачването на цените на строителните материали създаде несигурност в инвеститори,
Коментари Харесай

Как реагират инвеститорите в период на криза?

Покачването на цените на строителните материали сътвори неустановеност в вложители, строители и банковите институции. Ситуацията се усложнява и от галопиращата инфлация, както и несигурността за края на продължаващата война в Украйна. Как реагират вложителите и какви са разновидностите, които избират най-често - проучва генералният управител на NovaCity Group Диляна Христова.

 Как реагират вложителите в интервал на рецесия?

Индексации в договорите за строителство

Едно от решенията, към които се насочиха както строители, по този начин и вложители, след няколко месеца на адаптиране, е индексация в договорите за строителство посредством въвеждане на избран механизъм – оригиналност за всички страни в процеса. След като двете страни се договорят, изискванията на индексация би трябвало да бъдат признати и от банката, финансираща плана.

Изплащане на неустойки и преустановяване на контракта

Що се отнася до договорните връзки сред вложител и покупател, другите вложители реагират по друг метод. Някои залагат риска от повишаване на цените на материалите още първоначално при сключване на предварителния контракт. Това рефлектира и върху двете страни в процеса, тъй като точната смяна на себестойността е мъчно предвидима.

По-неприятните за купувача разновидности са погашение на наказателна клауза и преустановяване на контракта от страна на вложителя. В някои случаи това е по-малка загуба за вложителя, в сравнение с да продаде на цената, на която е подписал прелиминарен контракт. Други вложители желаеха нарастване на продажната цена на към този момент подписани контракти. Тези два разновидността не са желани, тъй като вредят на името на компанията и някои вложители избраха да преглътнат загубата, само че да запазят положителните връзки с клиентите си. Важно е да се означи, че несигурността не се показва единствено в повишаване на цените на строителните материали, само че в галопиращата инфлация, както и голям брой спомагателни разноски, съпътстващи строителството – нарастването на цената на електрическата енергия, повишаване на работните заплати в бранша и други

Кой е по-предпочитаният вид?

Когато вложителят има финансова опция, се пробва при започване на строителството да продаде най-малък брой жилища или въобще да не продава. След като към този момент постройката бъде приключена и въведена в употреба, строителят има изясненост какъв брой е строителната себестойност на квадратен метър. Тогава той към този момент може да направи съответно ценообразуване на продукта, който излиза на пазара и надлежно да го продаде. Статистиката сочи, че когато става дума за дребен план - 10-20 жилището, вложителят може и да си разреши да изчака и да откри клиенти, които биха се съгласили на индексация. Но когато въпросът се отнася за 100 - 150 жилището в постройка, е много мъчно да намериш такива купувачи, а не е редно едни предварителни контракти да се подписват с индексация, а други – без. Всички клиенти би трябвало да са при равни условия.

Законови промени

 Кризата наложи даже незабавни законови промени и по-конкретно в Закона за публичните поръчки. За момента те се отнасят единствено за строителните материали, само че браншът обмисля индексиране и на цените на електрическата енергия и даже на Фонд " работна заплата ”. Промяната се случи след зачестилия отвод на компании в контракти на публични поръчки, да изпълнят отговорностите си. Следващата стъпка е да бъде приложено и в частния бранш, който сега се саморегулира.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР