Покачване в дела на инвестиционните сделки и допълнителна динамика на

...
Покачване в дела на инвестиционните сделки и допълнителна динамика на
Коментари Харесай

Експерт обяви какво се случи на пазара на имоти в Пловдив през 2022?

Покачване в каузи на капиталовите покупко-продажби и спомагателна динамичност на пазара на ново строителство през идната година. Очакваното обезценяване на парите ще стимулира от ден на ден купувачи да вложат средствата си в парцел, който да отдават чартърен или просто подтикнати от предпочитание да спасят спестяванията си. Това от своя страна ще рефлектира в повишаване на броя на покупко-продажбите ново строителство, което пък от своя страна ще усили новите планове, които следва да излязат на пазара през 2022 година

В Пловдив, Варна и Бургас пазарът ще следва трендовете в столицата – дейни покупко-продажби, лек растеж на цените, ниски лихви и блян на хората към сигурност. В по-малките обитаеми места индикаторите ще останат идентични с 2021 г. 

Средната цена на жилищата в Пловдив през 3-тото тримесечие на 2021 година е 850 евро/кв.м. при 808 евро/кв.м. година по-рано. Това съставлява годишен растеж от 5.2%, подобен с този от преди пандемията. Пловдив е и един от първенците по повишаване на размера от осъществени продажби през 2021 година. Данните на Агенцията по вписванията сочат, че за деветмесечието са вписани 13 232 продажби, което е с 37% повече по отношение на размера за същия интервал на предходната година и 30% повече по отношение на 2019 година

" Инфлацията ще кара от ден на ден купувачи да влагат спестяванията си в парцел, което несъмнено ще подтиква динамичността при новото строителство. Развитието на новите планове ще се катализира и от различен фактор. Много консуматори ще търсят варианти за разширение на семействата си и ще вършат двойни покупко-продажби, продавайки жилищата си, с цел да се снабдят с по-големи. Ниските лихви по ипотеките ще дадат спомагателна сигурност на тези клиенти ", разяснява Гергана Тенекеджиева, специалист от организация за недвижими парцели.

По думите ѝ, идната 2022 година ще продължи с темпа на 2021 година, като е належащо да се съблюдават 3 съществени фактора.

" ЕЦБ няма да рискува стопанските системи си и да усили лихвите, а в противен случай – спомагателният им е спад е доста евентуален, което е причина за деен жилищен пазар. Инфлацията ще въздейства мощно на пазара най-малко през първите месеци на 2022 година А нарастването на спестяванията на потребителите и желанието им да ги запазят ще усили и каузи на покупко-продажбите с пари в брой ", споделя Тенекеджиева.

Според нея, през 2021 година сме станали очевидци на най-малкия дял на ипотеки, отнесени към броя покупко-продажби за последните 5 години – наклонност, която ще продължи да се развива и през идните 12 месеца. Няма да има превес в търсенето на двустайни или тристайни жилища, защото и двата вида парцели ще бъдат обект на интерес от страна на купувачите според от потребностите им.

Възможно е да станем очевидци на известно повишаване в броя на продавачите, които преди този момент са купили със спекулативна цел. Те са наясно, че през 2022 година евентуално няма да има растеж на лихвите по ипотеките, само че за по-дългосрочни прогнози е към момента рано. По тази причина точно в идната година те ще видят най-подходящия миг за продажба.

Сделките ще се случват най-вече без отстъпка и за къс интервал от време, защото и двете страни са доста добре осведомени с пазарните условия и с вероятните сюжети. Ще продължи наклонност, почнала през актуалната година – все по-отчетливо на пазара ще се нареждат хората над 50-годишна възраст. Вече претърпели едно обезценяване на парите, те изхождат от отрицателния си опит и залагат на най-сигурната стъпка, която познават.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР