Пожарникарите в Португалия се борят да овладеят горските пожари, обхващащи

...
Пожарникарите в Португалия се борят да овладеят горските пожари, обхващащи
Коментари Харесай

Португалия се бори с горски пожари посред третата гореща вълна за годината

Пожарникарите в Португалия се борят да овладеят горските пожари , обхващащи хиляди хектари на фона на високите температури , оповестява „ BBC “. Около 800 чиновници участваха на пожар покрай южния град Одемира в нощта против понеделник, като повече от 1400 души трябваше да се изтеглят . Най-малко девет пожарникари са ранени при гасенето на пожарите.

Температури над 40 градуса по Целзий (104 по Фаренхайт) се чака да обиден огромна част от Иберийския полуостров тази седмица. Три огромни пожара , които изпепелиха стотици хектари в Испания през уикенда, бяха овладени, само че предизвестията за топло време остават в действие в огромна част от страната.

В Португалия в понеделник беше записана температура от 46,4 градуса, най-горещата за годината до момента, записана в Сантарем. Пожарът край Одемира стартира в събота и беше изнесен от мощни ветрове на юг към хълмистата сърцевина на Алгарве, главният туристически район на Португалия.

Досега пламъците са унищожили към 6700 хектара (16 600 акра) земя, до момента в който общо 19 села, четири туристически места за настаняване и един къмпинг са били евакуирани. Кметът на града Хелдер Герейро съобщи, че обстановката е сериозна, сложна и комплицирана .

В центъра на страната други огромни пожари доведоха до затварянето на няколко сектора от автомагистрала, в това число елементи от пътя A1 сред Лисабон и Порто. 16 самолета за водни бомбардировки са били ситуирани в поддръжка на напъните за гасене на пожари в двете области. Властите оповестиха повече от 120 общини в Португалия с оптимален риск от горски пожари.

В Испания пожари покрай югозападните крайбрежни градове Кадис и Уелва и в северната част на Каталуния изпепелиха над 1000 хектара (2470 акра) общо в събота и неделя.

Горещата вълна тази седмица се явява третата такава, която удря Иберийския полуостров това лято. Рубен дел Кампо от Испанската държавна метеорологична организация разяснява пред „ Ройтерс “, че явлението е породено от огромна маса парещ и изсъхнал въздух от Северна Африка и ще бъде „ като цяло по-интензивен, по-широко публикуван и малко по-дълготраен “ от двете талази, които бяха през юли.

Изменението на климата усилва риска от горещо и изсъхнало време, което е евентуално да разпали горски пожари. Светът към този момент се е затоплил с към 1,1 градуса по Целзий от началото на индустриалната епоха и температурите ще продължат да се покачват, в случай че държавните управления по света не създадат внезапно понижаване на излъчванията .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР