Пожарникарите у нас имат много работа през последните месеци.Обстановката към

...
Пожарникарите у нас имат много работа през последните месеци.Обстановката към
Коментари Харесай

Огнеборци реагират средно на около 70 сигнала за пожари в денонощието

Пожарникарите у нас имат доста работа през последните месеци.

Обстановката към сегашния миг е относително спокойна, без значение от това се намираме към този момент в пожароопасния сезон, сподели пред публицисти в Благоевград шефът на Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ гл. комисар Александър Джартов.

Той уточни, че в случай че през май са реагирали на приблизително към 60-70 сигнала за пожари на денонощие, то сега са към 200. Само за миналото денонощие сигналите са 199, което значи, че техният брой се покачва и всички жители би трябвало да са извънредно деликатни, когато са измежду природата, означи гл. комисар Джартов. Той насочи апел да не се изхвърлят цигари, да не се пали огън на необозначени и необезопасени места.

Когато се употребява земеделска техника, изключително за разчистване на пасища, да бъде след 10:00 ч., тъй като към този момент стартира да става горещо и пожарите се популяризират извънредно бързо, означи шефът на ГДПБЗН.

Основно сигналите за пожари са свързани с произшествия навън, най-често огънят визира сухи треви и шубраци, от време на време и селскостопански постройки, само че главно са в природата, означи Джартов, който през днешния ден беше в Благоевград по отношение на изпращането на българския модул за гасене на горски пожари в Гърция.

В област Благоевград ситуацията е обвързвана с времето, тоест високите температури допускат бързо разпространяване на пожарите, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (РДБПЗН) комисар Валентин Василев. Все още нямаме огромен брой зараждащи пожари, само че тяхното разпространяване е стихийно заради високите температури и растителността, която към този момент е суха, означи той.

Средно на денонощие в региона пораждат пет–шест пожара, но има дни, в които са над 10, сподели още комисар Василев. Екипите ни са подготвени, правят непрестанен обход на територията на региона за предварителна защита и за административнонаказателни ограничения за тези, които палят, уточни той. По думите на шефа на РДПБЗН – Благоевград, за момента, след преваляванията през миналите дни в региона, ситуацията е спокойна от позиция на горските пожари, само че екипите се приготвят за един тежък сезон.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР