Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка на

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка на
Коментари Харесай

КЗК проверява Billa заради спорни договори с доставчици

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е почнала инспекция на хранителната верига Billa поради възможна нелоялна комерсиална процедура, обвързвана с договорите с снабдители на артикули.

Производството на регулатора е почнало на база авансово изследване по отношение на възходящите цени на дребно (към крайните потребители) на питателните артикули в магазинната мрежа при започване на 2023 година и съответно в огромните търговски вериги, чийто дял на пазара на хранителни артикули е забележителен.

Комисията споделя, че в медийните изявления, които отразяват това, като причина за нарастването на цените се сочат високите надценки и изискванията, налагани на доставчиците/производителите от страна на комерсиалните вериги. Затова регулаторът авансово е изискал от производители и снабдители на една от главните групи хранителни артикули – яйца, както и от техни сдружения, информация по отношение на механизма и критериите, по които се подписват контракти за доставка на стоки/спогодби за рамкови условия с търговски вериги.

Изискана е и информация по отношение на метода на установяване на доставните цени (цени на едро) в процеса на подписване на договорите с комерсиалните вериги, в това число и с „ Билла България “. Представени са и настоящите в интервала ноември 2021 година до началото на 2023 година общи търговски условия на огромните търговски вериги.

Комисия за защита на конкуренцията прави разбор на събраната информация, касаеща активността на „ Билла “, обвързвана със подписване на контракти и съглашения за рамкови условия с доставчиците/производителите на яйца и открива, че в някои от тях се съдържат клаузи, които може да попадат в обсега на възбраните по глава Седма „ б “ от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Пример за такива са ограничението на доставчика по контракта да предлага продуктите си на трети лица и възнаграждение на неустойки при положение на нарушаване на това ограничаване, вдишване за сметка на доставчика на всички разноски за всевъзможни компенсации, които купувачът заплаща при претенция от клиенти и др.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР