Разширяването на пътническите и транспортните маршрути между Германия и Полша

...
Разширяването на пътническите и транспортните маршрути между Германия и Полша
Коментари Харесай

Германия и Полша потвърдиха сътрудничеството си в областта на сигурността

Разширяването на пътническите и транспортните направления сред Германия и Полша е от основно значение освен за икономическото развиване, само че и за общата сигурност, съобщи през днешния ден немският канцлер Олаф Шолц на конференция във Варшава с полския министър-председател Доналд Туск, съобщи Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

" Те са основен въпрос освен за икономическото развиване и за подвижността на жителите и жителите на двете страни, само че и когато става въпрос за военна подвижност, една от предпоставките за гарантиране на общата сигурност ", съобщи Шолц.

Германският канцлер дойде по-рано през днешния ден във Варшава дружно с 12 федерални и районни министри за първите германско-полски междуправителствени съвещания от 2018 година насам, напомня Ройтерс.

Според държавни източници в Берлин консултациите би трябвало да дадат " мощен подтик " на добросъседските връзки сред двете страни. Очаква се да бъде контрактуван общ, германско-полски проект за деяние, включващ няколко плана.

В хода на диалозите Шолц акцентира, че е сигурен, че съдействието сред него и сътрудниците му от Ваймарския триъгълник - междуправителствена организация за взаимно съдействие, учредена през 1991 година, в която вземат участие Германия, Франция и Полша - ще остане мощно, без значение от резултатите на втория тур на парламентарните избори във Франция този уикенд.

" За нас е доста значимо, че ние - тези три страни, мислим дружно за бъдещето на Европа ", съобщи немският канцлер. " Сигурни сме, че без значение от резултата на втория тур на изборите във Франция, съдействието сред френския президент (Еманюел Макрон), Доналд (Туск) и мен ще продължи да е доста положително и това ще е и основата за връзките сред нашите страни ", добави той.

От своя страна полският министър председател Доналд Туск съобщи, че Германия би трябвало да се трансформира във " водеща страна " в региона на Общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз, отбелязва Франс прес.

" Не мога да си показва, че Германия може да не е водеща страна във връзка с Общата политика за сигурност и защита, включително и полската сигурност ", посочи Туск.

Полският министър председател разяснява и въпроса с бюджета за защита, като съобщи, че Полша желае разноските ѝ за защита да бъдат добре координирани с други страни от Европейския съюз. " Полша харчи големи суми за въоръжение. Бих желал нашите старания да бъдат добре координирани с напъните на други страни ", означи той.

" Полша, една от най-пострадалите от Втората международна война, и Германия, извършителката на това заличаване, на тази покруса през Втората международна война, би трябвало през днешния ден, като свободни и демократични европейски страни, да си сътрудничат дейно, с цел да подсигуряват сигурността на Европа ", посочи Туск.

В показания през днешния ден общ проект за деяние Германия и Полша реализираха съглашение да обсъдят усилването на съдействието си в региона на защитата за въздържане на опасността от страна на Русия в района, както и по-силното наличие на НАТО на Източния фланг и координирането на помощта за Украйна, отбелязва Ройтерс.

" Ще се стремим да осигурим трансатлантическо политическо единение и оптимално военно наличие на северноамериканските съдружници в Европа, в това число на Източния фланг на НАТО ", се споделя в проекта, до който е получила достъп организацията.

Двете страни ще задълбочат и съдействието си на държавно ниво за даване на военна помощ на Киев, включително ремонт и поддръжка на танкове " Леопард 2 ". От своя страна Полша обмисля да се причисли към самодейността на Берлин " Европейски небесен щит " (European Sky Shield Initiative), се показва в проекта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР