Пожарите, които отнеха живота на над 20 души в Гърция,

...
Пожарите, които отнеха живота на над 20 души в Гърция,
Коментари Харесай

„Те искат да изгорят Гърция“: Хората обвиняват мигрантите за пожарите, взели над 20 жертви

Пожарите, които лишиха живота на над 20 души в Гърция, към момента горят неконтролируемо в предпланините край Атина и в региона на Еврос, покрай границата с Турция, съобщи Би Би Си.

Смята се, че 18 от починалите са бежанци и мигранти, които неотдавна са пресекли границата и са се укрили в горите северно от град Александруполис.

Снимка: Getty Images

Гърция изрази най-дълбоката си тъга за смъртните случаи в гората Дадия, покрай турската граница. В продължение на пет дни до града и на запад по крайбрежието са горели пожари. Пожарникарите се пробват да спрат и огъня, който се популяризира от скатовете на планината Парнита, северозападно от Атина.

Усилията им са възпрепятствани от мощния вятър, който раздухва пламъците, и от горещината до 40C.

18-те тела са открити във вторник от пожарната работа покрай хижа край село Авантас, северно от Александруполис.

" За страдание, престоят им в гората Дадия се оказа съдбовен ", съобщи представителят на държавното управление Павлос Маринакис, като уточни, че в региона, където са открити, е била вдигната паника и са били изпратени известия за евакуация на мобилния телефон за незабавни повиквания 112.

Мигрантите и бежанците, които се пробват да стигнат до Европейския съюз, са изправени пред доста рискове - да бъдат бити, ограбени, задържани, принудени да се върнат назад през границата или да се удавят в Средиземно море. Сега рисковете включват и огнен пръстен в Северна Гърция.

Говорителят на противопожарната работа Янис Артопиос съобщи, че няма данни за изчезнали поданици и се допуска, че починалите са минали неотдавна дългата, виеща се граница на Гърция с Турция по река Еврос.

За доста от тези, които обезверено се пробват да стигнат до територията на Европейски Съюз, реката е входната врата, а обширната гора от другата страна им обезпечава прикритие.

Всички починали са мъже, а двама са малолетни съгласно локалния коронер Павлос Павлидис, който съобщи, че телата са открити в радиус от 500 м, някои от тях покрай овчарник.

Телата им са откарани в Александруполис за аутопсия. Идентифицирането им обаче ще бъде мъчно и управляващите ще би трябвало да се извърнат към роднините им.

Един сириец съобщи пред Би Би Си, че се притеснява, че 27-годишният му братовчед е умрял в пожара, защото към този момент четири дни не може да се свърже с него. Братовчедът бил измежду група сирийци, афганистанци и иракчани, които се надявали да минат по добре прокарана пътека през гората.

Сириецът споделя, че макар заповедта за евакуация не са се обадили на гръцките управляващи за помощ, защото се опасяват да не бъдат върнати назад през границата в Турция.

Гръцката полиция твърди, че през август до 900 души на ден са се опитвали да преминат границата, а стотици трафиканти са били задържани. Контрабандата на хора е огромен бизнес, в който вземат участие незаконни мрежи.

През нощта на граничния пункт Ипсала сред Турция и Гърция група млади мъже се пробваха да се качат на камион, който чакаше да влезе в Гърция.

Един от тях съумява да се прикрие, като ляга върху покрива. Другите се скрили в тъмнината, когато били видяни.

Много от жителите на селата към Александруполис са ядосани, защото считат, че пожарите са породени от мигранти, които минават границата и се крият в гората, преди да се насочат към вътрешността на страната. Няма обаче доказателства, че този пожар в гората Дадия е породен от мигранти.

Видеоклип, сниман в региона на Александруполис, провокира бурни реакции в Гърция, откакто на него се вижда по какъв начин мъж " арестува " бежанци и мигранти и ги затваря в ремарке, прикрепено към колата му. Мъжът се разхожда към ремаркето, обвинявайки мигрантите и бежанците, че се пробват да изгорят Гърция. След това той отваря вратата, показвайки няколко изплашени млади мъже.

Полицията заяви, че е арестувала мъжа, който стои зад видеото, дружно с двама души, обвинени, че са му помагали. Те прибавиха, че видеото е обвързвано с противозаконното задържане на " 13 незаконни имигранти от сирийски и пакистански генезис ".

В различен случай прокурорът на Върховния съд Джорджия Адейлини прикани за двойно следствие на аргументите за пожарите в региона на Еврос и на хипотетичните случаи на расистко принуждение против мигранти, последвали 18-те смъртни случая в гората Дадия.

С приближаването на пламъците към Александруполис бяха евакуирани селата на запад и на север от града, а десетки пациенти от университетската болница бяха преместени на ферибот, дебаркирал на пристанището.

Пожарите към момента горят в гората Дадия, само че най-големият фронт в района към този момент е на запад от Александруполис.

Ситуацията в покрайнините на Атина се оказва все по-трудна за пожарникарите, а от град Мениди са евакуирани три старешки дома.

Вече са изгорели домове в Хасия и Фили, в подножието на планината Парнит.

Гръцките управляващи приканиха за евакуация на хиляди хора от огромния квартал Ано Лиосия в северозападната част на столицата, макар че доста от тях отхвърлиха да изоставен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР