Пожарът в района на атомната електроцентрала в Чернобил, която се

...
Пожарът в района на атомната електроцентрала в Чернобил, която се
Коментари Харесай

Пожарът в Чернобил се доближи до радиоактивни отпадъци

Пожарът в региона на атомната електроцентрала в Чернобил, която се взриви през 1986 година, е достигнал до град Припят и се намира на два километра от хранилището за високоактивни боклуци.
Това разгласи на своята страница във Фейсбук Ярослав Емелианенко, член на публичния съвет в Държавната организация на Украйна за ръководство на зоната за изключване.

Според него огънят се движи към атомната централа в Чернобил, защото вятърът духа натам.
Горски пожар край село Владимировка стартира на 4 април, по-късно още едно огнище се образува покрай село Раговка, на повърхност от към пет хектара.
Днес поради мощни ветрове пожарът, заобикаляйки мястото на " алената гора ", стигна до жп гара Янов, която се намира на 4 км от атомната централа. Също по този начин горят треви на насипа на резервоара-охладител на десния бряг на река Припят.
Според украинските правоохранителни органи повода за пожара е бил палеж. В гасенето вземат участие над 390 души и 90 броя техника.
През април 1986 година четвъртият енергоблок на атомната електроцентрала в Чернобил избухна. В резултат на бедствието общата повърхност на радиационно замърсяване в Беларус възлиза на към 46,5 хиляди квадратни километра (23% от общата площ), в Украйна - 50 хиляди квадратни километра в 12 района. Засегнати бяха и 19 съветски района, в които живееха 2,6 милиона души.
При премахване на следствията от катастрофи беше решено да се сътвори пункт за погребение на радиоактивни боклуци (PZRO) Podlesny. Намира се на един километър и половина северно от атомната електроцентрала в Чернобил, на мястото на някогашна плантация със същото име. Отпадъците се слагат в специфични стоманобетонни отделения, чиято дебелина на стената доближава няколко метра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР