Пожарът на уиски в Дъблин от 1875 г. е една

...
Пожарът на уиски в Дъблин от 1875 г. е една
Коментари Харесай

Уиски пожарът в Дъблин – когато реки от запален алкохол се лееха из столицата на Ирландия

Пожарът на уиски в Дъблин от 1875 година е една от най-разрушителните нещастия в историята на града – в нея (някак толкоз блестящо илюстративно за Ирландия) литри пламнал алкохол се излива по улиците на Либертис, централната област на столицата, създавайки същински огнен пъкъл. Дъблинската пожарна бригада е безпомощна, защото водата единствено ще популяризира огъня по-бързо и по този начин пожарникарите употребяват на пясък и оборски тор, с цел да се опитат да спрат реките от горяща алкохол да се разпространят по-дълбоко в града.

Верни на стандарта, някои от по-коравите мъже на града даже се пробват да изпият безплатното пиво напряко от канавките. В последна сметка жертвите варират сред 4 и 13, а големите материални вреди основават много обезпокоителен пъклен пейзаж в столицата на Ирландия.

Ирландците са известни с доста неща: литературните си произведения и битката за самостоятелност от английското колониално ръководство са единствено няколко. Забележителният дребен остров е дом на невероятни фигури от Джордж Бърнард Шоу и Уилям Бътлър Йейтс до Боби Сандс, Шинейд О’Конър и Майкъл Колинс.

За страдание,, естното население също по този начин се радва на известност на страхотни, буйни пиячи, която едвам неотдавна стартира да затихва. Според The Irish Examiner, изследване от 2018 година открива, че 74% от жителите имат вяра, че несъразмерното пиянство е „ единствено част от ирландската просвета “.

В проучването вземат участие 1000 възрастни и резултатите са, че 73% от хората, които пият рисково доста, са мъже, като съвсем половината от тях са на възраст под 34 години. Тези надълбоко вглъбени привички обаче постепенно се трансформират към по-добро. Според The Guardian потреблението на алкохол е спаднала с 1/4 от 2005 до 2019 година – от 14,2 литра чист алкохол на човек на 10,9 литра. Проучване от 2016 година сподели внезапен спад и в пиенето измежду малолетни.

През 19 век, несъмнено, физическото здраве не е било чак толкоз предпочитано, колкото добре прекараното време и напиването. Уиски пожарът в Дъблин през 1875 година сигурно е доказателство за това, защото многочислените фенове загърбват сигурността на постройките и популацията и вместо да оказват помощ за потушаването на горящото уиски, те взимат от него в обувките си и пият.

Според Atlas Obscura остава значително неразбираемо по какъв начин са се запалили 1800 бъчви с уиски и малц на стойност 2000 английски лири – равни на към 232 000 английски лири през днешния ден. Това, което знаем, е, че алкохолът незабавно потича по улиците напълно пламнал, паникьосвайки животни и жители. Уилям Смит, една от жертвите на случая на 18 юни 1875 година, е единствено на 21 години, когато почива. Според The Irish Times неомъженият служащ и неговият другар Джон Макгрейн са се срещнали на улица Боу към 22:00 часа. когато чуват за ужасяващия огън, обхванал Либертис.

Естествено, любопитните млади другари вземат решение, че си заслужава да идат да видят.

По-рано същия ден всички 5000 варела уиски и други спиртни питиета в Малцовата къща на Малоун са тествани и регистрирани. В 20:00 ч. обаче се чува алармата. Огънят бързо се популяризира и взривява отворени дървени бъчви с алкохол, което след това води до горяща река по улиците.

Когато Смит и Макгрейн идват, потокът е необятен 1 метър и бездънен половин – и е над 400 метра надолу от едната страна на улица Мил. Тъй като добитъкът е всекидневно събитие в града по това време, звукът на пищящи, ужасени свине, които бягат, прави гледката още по-обезпокоителна. Междувременно претрупаната пожарна в Дъблин употребява стени от конска тор, с цел да спре ужаса.

Както The Irish Times оповестява на 21 юни 1875 година, „ купи, паници и всевъзможни други съдове “ са били мощно търсени, с цел да се изгребе целия алкохол. Вестникът също по този начин оповестява, че „ някои хора са забелязани да смъкват ботушите си и да ги употребяват като чаши за пиянство “.

„ Тълпи от хора се събраха и смъкнаха шапките и ботушите си, с цел да загребат от уискито, което течеше на потоци по улиците… Двама вносители на царевица, на име Хийли и Нълти, са открити в дере край улица Корк, лежащи безчувствено, със свалени ботуши, които явно са употребявали за пиянство на разлятия алкохол. В болничното заведение има доста други хора, които страдат от същата орис. “

Общо осем коматозни дъблинци са изтеглени в болница „ Мийт “, 12 са изпратени в болница „ Джервис Стрийт “, трима – в болница „ Стивънс “, а един – в „ Мърсър “.

Нито една от 13-те смъртни случая през нощта не е вследствие на пламъците или вдишването на пушек – клетниците умират от алкохолно отравяне.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР