Пожарът, който избухна в складовете за боеприпаси край Карнобат в

...
Пожарът, който избухна в складовете за боеприпаси край Карнобат в
Коментари Харесай

Няколко версии за взривовете в складовете за боеприпаси, щетите вече са изчислени

Пожарът, който избухна в складовете за муниции край Карнобат в неделя, към този момент е сподавен изцяло. Работи се по няколко версии. Вече са изчислени и вредите в складовете, съобщи за “По света и у нас” оръжейният необут и притежател въз основата Емилиян Гебрев. Той не конкретизира на каква стойност възлизат загубите. Боеприпасите в складовете са били предопределени за африкански клиенти, които обаче не са дофинансирали плана си.



Пожарът е сподавен, за което оказал помощ и дъждът, само че регион от към 2 километра край складовата база за муниции, остава отцепен. Не се позволява никой да минава поради риск наранени от пламъците муниции да се взривят. Първият оглед на проверяващите ще бъде откакто изтекат 72 часа от последния гърмеж, оповестиха от прокуратурата. Затова на този стадий към момента не е формирано досъдебно произвеждане.

" Общо взето нещата са безусловно ясни, тъй като облетяно е всичко с дронове. Знае се и ние знаем до численост и до цент, до стотинка вътре какво е имало и какво се е случило”, сподели за Българска национална телевизия Емилиян Гебрев, притежател на складовата база.

Боеприпасите в склада са били предопределени за африкански клиенти, които не са имали задоволително средства да дофинансират плана си.

" Те са останали от незавършени и неосъществени контракти при нас. Това е. А те са муниции, които са за остарели системи, които общо взето в европейски страни и други страни не са на въоръжение и не могат да бъдат използвани”, сподели Гебрев.



Той изясни, че алармата, която се задействала преди гърмежа, покривала площите и постройките на складовата база. Активирала се при нарушаване на периметъра. " Явно е имало нарушаване на периметъра, заради тази причина тя се е задействала. Няма по какъв начин периметърът да бъде нарушен, от вътрешен човек ".

През 2011 година още веднъж избухна гърмеж в склад на Гебрев - в Ловни дол. Той обаче не се ангажира с коментар дали има връзка сред двата случая.

“Вече 11 години оттогава в общественото пространство като цяло нищо не е оповестено. И то са минали 11 години. Най-интересното беше, че се прекратиха всевъзможни дейности, откакто бяха открити съответните саботажни устройства. Вие сами си правете изводите защо става въпрос”, сподели Гебрев.

През април 2021 година основният прокурор Иван Гешев разгласи, че 4 гърмежа във военни хранилища у нас през последните 10 години евентуално са дело на офицери от съветското военно разузнаване ГРУ - складът в Ловни дол е един от тях. Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков разяснява вчерашните гърмежи.

" Но ми се коства прекомерно рано да даваме някакви дефинитивни оценки, ще се работи по няколко версии. Твърде доста се натрупаха обстоятелства към личността на господин Гебрев. Само от този низ от информация можем да си създадем извод, че това по никакъв начин не е инцидентно ", сподели Рашков.

Рашков съобщи, че предходната година се е срещнал с Гебрев по искане на предприемача: " Oт това, което чух в действителност останах с усещане, че има много странни неизяснени неща, сякаш някаква по този начин устременост във връзка с този човек от разнообразни посоки”.

От общината в Карнобат успокояват хората, че няма от какво да се тормозят.

“Няма заплаха за популацията. Няма място за паника”, сподели Стефка Иванова, зам.-кмет на Община Карнобат.

Измервания на качеството на въздуха към мястото на складовете няма по какъв начин да бъдат направени, защото базата е със специфичен режим. По искане на общината в Карнобат, обаче на четири точки на самия град се вършат измервания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР