Пожар погълна покрива и едната от кулите на катедралата Нотр

...
Пожар погълна покрива и едната от кулите на катедралата Нотр
Коментари Харесай

Какво се знае за пожара в "Нотр Дам" досега

Пожар погълна покрива и едната от кулите на катедралата " Нотр Дам " в Париж нощес. Ето какво се знае до момента за случая:

Пожарът е почнал към 19:50 локално време, съгласно пожарникаторите – от покрива. Минути по-късно стига до кулата-стрела, която скоро по-късно рухва. Според коресподент на " Ройтерс " в 20:07 покривът на църквата също пропада. В 20:25 евакуацията на острова, на който се намира " Нотр Дам ", е приключена. Потушаването на огъня лиши към 15 часа и напъните на над 400 пожарникатори.

Каква е повода за пожара

Засега не е известна, а следствието ще бъде мъчно и дълготрайно, предизвести прокуратурата. Но съгласно проверяващите няма индикации пожарът да е тенденциозен, няма и терористична организация, която да е поела отговорност за офанзивата или да е била упрекната. " Пет компании вземат участие в работите на обекта. Още през днешния ден започнахме да изслушваме служащи и чиновници на тези компании. Петнайсет от тях са били на място през вчерашния ден ", сподели прокурорът на на Париж Реми Ейц пред публицисти. Около 50 следователи от правосъдната полиция ще вземат участие в следствието.

Какво оцеля

Двете 69-метрови камбанарии са незасегнати. Известната розетка и доста от религиозните реликви не са били повредени тежко – измежду тях и известния Трънен венец, донесен от Константинопол през дванадесети век. Благодарение на пожарникарите, избавени са били и златни и сребърни бокали, инкрустирани със скъпоценни камъни, както и свещници.

Спасена е била и туника, носена от Свети Луи – кралят-светец от 13-ти век както и 16 бронзови скулптури, които нормално се намират в срутената кула-стрела. Те обаче са били изнесени от нея дни преди пожара поради вървящата реституция. Като по знамение е оживял и златен кръст, намиращ се над олтара на храма. Големият орган не е повреден, оповестиха от градския съвет, въпреки че евентуално има леки вреди.

Какво е повредено

Целият дървен покрив на постройката. Поне частично са повредени четири от огромните картини от 17 и 18 век, изобразяващи подиуми от живота на апостолите. Културният министър Франк Ристер изясни, че вредите са повече от пушека, в сравнение с от пламъците.

Намокрените при битката с пожара артефакти ще бъдат пренесени в Лувъра, с цел да се стартира работа по реставрацията им.

Какво следва

Разследващите няма да могат да влязат в постройката, до момента в който специалисти не открият дали каменните стени са издържали пожара. След като пожарът бе изгасен, в този момент пожарникарите следят придвижването на структурата и пробват да открият дали тя е постоянна.

 Какво се знае за пожара в
© Reuters

Даренията

Частни компании и предприемачи дадоха обещание стотици милиони евро, с цел да подкрепят реставрацията. Сред тях компанията за първокласни артикули LVMH на Бернард Арно, Kering на Франсоа Пино, L`Oreal и семейство Бетанкур Мейер, петролната компания Total, застрахователят Axa, банката BNP, холдингът FIMALAC, групата Bouygues, рекламната компания JCDECAUX, банката SOCIETE GENERALE, APPLE, и айти компанията CAP GEMINI.

Френските авиолинии предложиха безвъзмезден превоз за всички участници в реконструкцията. Компанията за строителите материали Saint-Gobain предложи услугите си за реновацията особено на цветните стъклописи, банката CAISSE DES DEPOTS – дъбове за обновяването на дървената структура.

Градската администрация на Париж и районите Ил дьо Франс и Оверн-Рона-Алпи също ще дарят пари, както и Европейската централна банка.

Българският министър председател Бойко Борисов сподели по време на брифинг в Министерски съвет: " Ще помогнем за " Нотр Дам " с реставратори и живописци. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пожарът в Нотр Дам (14)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР