Пожълтяване на разсада и опадане на листата – необходимо е

...
Пожълтяване на разсада и опадане на листата – необходимо е
Коментари Харесай

Пожълтяване на разсада и опадане на листата. Ето каква е причината

Пожълтяване на разсада и опадане на листата – належащо е да предприемете ограничения.

Преди седмица разсадът радостно стоеше на прозореца, само че през днешния ден, бидейки в оранжерията, е висящ и пожълтял? На какво се дължи това пожълтяване на разсада? Вероятно не е понесъл добре пресаждането и би трябвало да му помогнете да се приспособява на новото място, с цел да не загубите цялата годишна продукция.

За да може разсадът да се усеща удобно в оранжерията или навън след засаждането, той би трябвало да бъде квалифициран за това.

Но какво ще стане, в случай че сте създали всичко както би трябвало, само че резултатът към момента не е добър?

Разсадът повяхва след засаждането
Частичното повяхване на листата на разсада след засаждането е обикновено. Колкото и да внимавате, леко пострадване на корените въпреки всичко ще настъпи. Промяната в температурата и състава на почвата ще свършат останалото. В продължение на няколко дни (от 5 до 14) растението ще всмуква по-лошо влагата, а листата интензивно ще се изпаряват, пробвайки се да основат удобен микроклимат в близост.

Не прекалявайте с поливането – травмираните корени няма да могат да поемат вода, а единствено ще залеете почвата, лишавайки растенията от въздух.

Пожълтяване на разсада след засаждането
Пожълтяването на листата на разсада може да възникне поради прекомерно блестящо осветяване, остатък от азот (твърде несметно използване на органични торове в почвата малко преди засаждането), погрешно поливане или нараснала киселинност на почвата. За да избегнете това, разсадът би трябвало да се засажда единствено след седмица на акомодация и да се опитате да поддържате на новото място условия (температура и влажност), не доста разнообразни от тези, на които е привикнал.

Какво да извършите: в случай че след пресаждането листата на разсада пожълтяват, предпазвайте го от директна слънчева светлина, осигурете постоянна дневна температура не по-висока от 27 ° C и нощна температура не по-ниска от 15 ° C, поливайте го не повече от 2 пъти седмично и единствено с престояла топла вода.

Листата на разсада опадат след засаждането
Опадането на долните листа на разсада е натурален развой и не трябва да се притеснявате. Но, в случай че останалите листа стартират да пожълтяват, тогава разсадът има сериозен проблем. Най-вероятно растението е болно или е нападнато от вредители, които гризат корените.

Какво да извършите: в случай че растенията са 1-2 изскубете ги, дезинфекцирайте почвата и изгорете самите растения. Ако казусът е по-широко публикуван – потърсете повода. За да започнете, премахнете няколко растения от земята и проучете корените им. Ако те са изгнили, отстранете засегнатите елементи, поръсете с деен въглен, дезинфекцирайте ямите с калиев перманганат (0,5 г прахуляк на 100 мл вода) и ги засадете още веднъж. Ако в ямите има ларви или други вредители, премахнете ги ръчно или напръскайте почвата със специфични препарати.

Опадане на цветовете на разсада
Пренасянето би трябвало да се извърши изключително деликатно. Цветовете са най-крехките и точно те могат да опадат от стрес преди всичко. Най-вероятно, част от цветовете по време на пресаждането ще опадат.

Какво да извършите: не се тормозете за загубата на част от цветовете. След като са минали няколко дни от засаждането, третирайте растенията с епин екстра, според инструкциите, с цел да сведете до най-малко равнищата на стрес.

Разсадът трансформира цвета си след засаждането
Промяната на цвета на листата и стъблата е рисков знак. Така растенията безусловно крещят за изострен дефицит на избрани хранителни субстанции в почвата. Най-често им липсва фосфор, калий или азот, само че може да има и липса на бор или желязо.

Петна по разсада
Появата на петна с разнообразни цветове и форми по листата на пресадения разсад може да приказва за три неща едновременно. Първо, дефицитът на хранителни субстанции се показва по този метод. Кафявите петна демонстрират липса на калий, синьо-зелени – фосфор, червени – азот. Второ, някои инсекти оставят такива следи. И най-после, петната могат да бъдат изгаряния, от капките вода, падащи върху листата. Това се случва, в случай че разсадът се полива не в корена в безоблачен ден.

Какво да извършите: деликатно инспектирайте засаждането за вредители. Ако не се открият признаци за тяхното наличие, подхранете растенията със съответното хранително вещество. Ако откриете вредители, предприемете дейности.

Появата на дупки
Ако след засаждането откриете дребни дупки с разнообразни форми по листата на разсад, това значи, че някой е чакал този миг даже повече от вас.

Вижте още: Пилешки бутчета в лимоново-чеснов сос – сочно и вкусно

Какво да извършите: инспектирайте деликатно насажденията и земята под тях. Ако се откри пакостник, пробвайте се да го идентифицирате и по-късно използвайте съответните средства.

Най-важната работа занапред стартира и преди прибирането на реколтата и заслужената отмора към момента ви следва доста работа.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР