Погрешно е за всичко да се обвиняват Русия и Путин,

...
Погрешно е за всичко да се обвиняват Русия и Путин,
Коментари Харесай

Симеон Сакскобургготски: Със санкциите срещу Русия ЕС си бележи автоголове

Погрешно е за всичко да се упрекват Русия и Путин, не трябва с рогата напред, би трябвало да бъдем по-прагматични и по-внимателни. Санкциите ни вредят по-скоро на нас. Това са автоголове, които Европейски Съюз си бележи. "

Така някогашният министър председател и цар Симеон Сакскобургготски дава отговор на въпроса за напрежението сред Москва и Запада в обстойно изявление за швейцарското списание Die Weltwoche, в което прави разбор и на интернационалното състояние, и на вътрешни проблеми, и за пръв път разяснява и правосъдната система.

Сакскобургготски, който като министър председател подписа документите за присъединението към Европейски Съюз, акцентира, че България остава проевропейски настроена макар сегашната мода на евроскептицизма и макар че сме разнообразни, тъй като за нас да принадлежим към Европа постоянно е било национална заръка " без никакво лукавство ". Перспективите пред останалите балкански страни са също измежду тематиките на изявлението.

" Аз преглеждам участието в Европейски Съюз като само решение за страната ни. Като следим какви компликации изпитват някои страни на Балканите, които към момента не са членове, с какво голямо предпочитание се стремят да се причислят, излиза наяве, че една обединена Европа макар всички рецензии е най-хубавото решение ", споделя Сакскобургготски.

Народите са разнообразни, в случай че унгарците са удовлетворени от дадена система,

би трябвало да се запитаме за какво, а не да твърдим, че не били подготвени за народна власт

споделя царят на въпрос за политиката на унгарския министър председател Виктор Орбан. Същевременно обаче акцентира, че унгарското държавно управление се възползва от настроенията против бежанците и апелите за отбрана на християнството, което придава популистки темперамент на поддръжката, която получава от жителите. " Аз самият дълги години съм бил емигрант и съм сензитивен на тази тематика ", прибавя Сакскобургготски.

Запитан за ролята на комунистическото минало в България, Сакскобургготски споделя, че всички страни от руския Източен блок споделят тежко завещание. " Да се промени системата в пазарна стопанска система от през днешния ден за на следващия ден – това в никакъв случай не го е имало. Някои от по-умните глави при комунистите се усетиха овреме каква е повелята на деня и започнаха своего рода приватизация – несъмнено, без за нея да има нужните морални предпоставки. По този метод се опорочи разбирането и за народна власт ", споделя Сакскобургготски и дава образец със правосъдната система:

" Правораздаването се политизира - един шведски или испански арбитър в никакъв случай не може да разбере това "

" При комунизма множеството съдии изповядваха марксистки възгледи. Като пристигна демокрацията, демократите издигнаха възгласи: " Вън! Искаме нашите хора да станат съдии! " Така правораздаването се политизира още веднъж, което е въобще неприемливо. Затова породиха и сложни обстановки, които един шведски или испански арбитър в никакъв случай не може да разбере.

" Никой не се е родил приватизатор, Китай съумя да избегне колапса "

– учим се от грешките и заблудите си. Така разяснява Сакскобургготски икономическия преход в някогашните тоталитарни страни. По думите му " в Китай намерили метод да избегнат колапс като в Съветския съюз, да запазят контрола и по едно и също време с това да отворят стопанската система си, без безпорядък, без нуклеарни повреди ". За един уверен демократ това може и да прозвучи извънредно, само че от време на време би трябвало да се вършат неща, които са наложени от събитията, обобщава царят.

" Не обобщавайте за корупцията в България "

-
има доста почтени, работливи хора тук, които мислят съвременно и нямат и най-малкото желание да дават или да получават подкупи. Тези упреци обезсърчават и наскърбяват честните хора. Дразня се, когато хора от Европейски Съюз ни четат надменни нравоучения за корупцията и правовата страна. Правим, каквото можем ", споделя Саксобургготски.

" Австрия преоткри своята историческа роля за нашия район - това е фантастично "

Австрия регистрира още веднъж своето същинско измерение - по този начин разяснява Сакскобургготски усещането на интервюиращия публицист, че " дребната Австрия претърпява своего рода завръщане на Балканите ". " Преди 1989 година Виена беше тупик, в който свършваше Западът. Днес тя преоткри своята историческа роля за нашия район. Ние, българите, разбираме австрийците доста добре. Казваме, че не са същински немци, само че по едно и също време с това те в доста връзки са немци. Ние изпитваме културен афинитет към Австрия. Ерцхерцог Ото (Ото декор Хабсбург, внук на австроунгарския император Франц Йосиф и братовчед на Симеон Сакскобургготски) назовава Дунавския кулоар " вектор на културата, вектор на срещите ". Дунав свързва всички ни, а Австрия е в най-горната му част. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР