/Поглеед.инфо/ Владислав Шуригин: Руската артилерийска система Коалиция СВ“ елиминира разликата

...
/Поглеед.инфо/ Владислав Шуригин: Руската артилерийска система Коалиция СВ“ елиминира разликата
Коментари Харесай

Самоходката Коалиция СВ ще преобърне хода на контрабатарейната битка

/Поглеед.инфо/ Владислав Шуригин: Руската артилерийска система „ Коалиция Сухопътни войски “ отстрани разликата в обсега на поразяване сред нашите и западните оръдия

- Руската войска има безусловно предимство над въоръжените сили на Украйна в съвсем всички връзки. Имаме цялостно владичество във въздуха и морето. Използваната тактичност на терена също носи триумф. Но това не значи, че няма проблеми.

Например, западните военни специалисти приказват за преимуществото, което въоръжените сили на Украйна поддържат през цялата акция. Това е обсегът и точността на западната артилерия с диаметър 155 мм и дължина на цевта 52 диаметър, което разрешава поразяване на цели на разстояние от 35-40 километра.

Докато главната съветска артилерия е с диаметър 152 мм, дължина на цевта 28 калибъра и обхват на пукотевица до 25 км. Дори най-модерната ни самоходна артилерийска установка " Мста С " с дължина на цевта 47 диаметър стреля на оптимално разстояние от 26 километра.

Въоръжените сили на Руската федерация разполагат с тежка артилерийска система, способна да поразява цели на дистанции, сравними с тези на НАТО. Става дума за тежката самоходна система 2С7М " Малка " с диаметър 203 мм, с дължина на цевта 55 калибъра, отдалеченост на пукотевица до 47 км и тегло на снаряда 110 кг. Броят на такива системи в нашата войска обаче е дребен. А като част от въоръжените сили на Украйна, съгласно някои известия, западните самоходни оръдия са до 100 и петдесет оръдия.

Каква е повода за тази диспропорционалност? Отговорът е елементарен. Факт е, че 80 % от нашата артилерия е създадена през 60-80-те години на предишния век. Тази артилерия е проектирана да дава отговор на условията на тогавашните бойни правила и е предопределена да поразява съперника на разстояние до 20 км - общоприетата дълбочина на защитата на бригадата по стандарта на САЩ-НАТО. Според руската идея от това време щурмовата и бомбардировъчната авиация поемат провалянето на врага на по-големи дълбочини.

Американците и техните съдружници от НАТО от началото на 80-те години възприемат доктрината за по този начин наречената „ битка против втория ешелон “. Съгласно нея, акцентът е подложен върху огромната дълбочина на поразяване на съперника. Тогава доктрината на НАТО се трансформира в отговор на нарасналите настъпателни благоприятни условия на военните формирования на страните от Варшавския контракт.

Концепцията на Запада в европейския спектакъл на военните дейности се основаваше на далекобойни системи от неядрени оръжия. С тяхна помощ сухопътните сили на страните от Източния блок трябваше да бъдат изумени доста преди да се приближат до линията на прикосновение сред страните.

Тогава артилерията на Съединени американски щати и НАТО стартира да минава към дължина на цевта 52 диаметър.

В началото на 90-те години НАТО одобри „ Съвместен меморандум по балистика “, който дефинира нов стандарт за 155-милиметрови гаубици и открива оптимален обхват от 30 км за осколочно-фугасни снаряди и 40 км за активно-реактивни снаряди.

С далечна пукотевица се заехме едвам в средата на 80-те години на предишния век и успяхме да създадем единствено самоходните оръдия " Мста С ". По-нататъшни разработки бяха в ход, само че с разпадането на Съюз на съветските социалистически републики те бяха лимитирани или замразени.

В Русия тематиката за обсега се върна едвам при започване на 2000-те години. Появи се план на самоходни оръдия " Коалиция Сухопътни войски " от 52 диаметър. Но до момента това самоходно оръдие не е получавано всеобщо от съветските войски.

Днес 15-километровата разлика в обсега на нашите и западните оръдия дава съществено преимущество на въоръжените сили на Украйна за решително прикриване на цели от недостижими за нашата артилерия рубежи, което значи ефикасна контрабатарейна битка.

До известна степен този проблем се нивелира и взема решение благодарение на нашите ударни БПЛА „ ЗАЛА Ланцет “ (обсег на поразяване – 40 км) и високоточни ракети от комплекса „ Торнадо С “ (обсег на изстрелване – 120 км).

Но въпреки всичко би трябвало да признаем, че към момента не разполагаме с дейно средство за контрабатарейна битка за неотложен отговор на обстрела на украинската далекобойна артилерия.

Работата се прави интензивно. Очаква се до края на тази година самоходните оръдия „ Коалиция Сухопътни войски “ да стартират да постъпват във войските, надминавайки по своите параметри съвсем всички сходни системи на Съединени американски щати и НАТО.

Мисля, че командването на въоръжените сили на Украйна е наясно, че щом нашите военни получат артилерийска система, сходна на западните мостри по далекобойност, последното им преимущество ще бъде изцяло изравнено. Свързана в една ударна верига, дружно с добре потвърдените ударни дронове „ Ланцет “ и най-новите противобатарейни радари и автоматизирани системи за ръководство, тази система безусловно ще промени съществено обстановката на бойното поле.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР