/Поглеед.инфо/ Националната служба за разузнаване на САЩ е поръчала стотици

...
/Поглеед.инфо/ Националната служба за разузнаване на САЩ е поръчала стотици
Коментари Харесай

„Лишете Русия от нейното предимство“. САЩ подготвят революция във военното дело

/Поглеед.инфо/ Националната работа за разузнаване на Съединени американски щати е поръчала стотици шпионски спътници от компанията на Илон Мъск. Русия и Китай към този момент приготвят отговор.

Немирни спътници

Орбиталното съзвездие „ Старлинк “ от „ СпейсЕкс “ се образува от края на 2010 година Днес има съвсем пет хиляди устройства. Плановете са за 12 хиляди През 2020 година мрежата стартира да дава търговски услуги в Съединени американски щати, Канада, а по-късно и в други страни.

Заявените цели на плана са чисто мирни и даже филантропични: да се обезпечи достъп до благонадежден широколентов интернет тук-там, където той не е наличен.

Но спорът в Украйна сподели, че това е технология с двойна приложимост, освен това доста ефикасна. „ СпейсЕкс “ даде терминали „ Старлинк “ на украинската войска, осигурявайки им безвъзмездни и надеждни връзки. Това разреши на ВСУ да разположат автоматизирана система за ръководство (АСУ).

Тя включва две приложения: „ Вираж Таблет “ за следене на въздушни цели и „ Коприва “, която разрешава бързо предаване на информация за придвижването на сухопътните сили. А концепцията за „ мрежово-центрична война “, която Киев възприе от своите западни сътрудници, разрешава решението за нанасяне на удар да се взема на по-ниско равнище – да вземем за пример от командира на екипаж на Противовъздушна отбрана или артилерийска батарея без съгласуваност с управлението. Това доста усилва скоростта на офанзива.

Защо съм на война? “

По-късно обаче бяха открити обилни дефекти. През февруари украинските военни започнаха да се оплакват, че „ галактическият “ интернет стартира да работи извънредно постепенно. В същото време терминалите „ Старлинк “ се появиха от съветските военни - устройствата могат да бъдат закупени в трети страни.

Но най-важното е, че се появиха политически опасности. „ СпейсЕкс “ е частна компания и нейният притежател Илон Мъск с течение на времето стартира поредно да подлага на критика войнствената изразителност на Киев и западните страни, призовавайки за скорошно подписване на мир. През септември 2023 година се оказа, че той е изключил „ Старлинк “ над Крим, като по този метод е прекъснал украинската интервенция против съветския Черноморски флот.

„ Късно една вечер той сподели: „ Защо съм в тази война? Създадох „ Старлинк “, с цел да могат хората да се провиснал, да гледат филми, да играят видео игри. Нямах желание да сътворявам нещо, което може да докара до нуклеарна война “, сподели Мъск, представен от неговия биограф Уолтър Айзъксън.

Разбира се, Пентагонът не е удовлетворен от такава филантропия. Затова вземат решение да си поръчат собствен „ Старлинк “  - чисто боен, с цел да имат цялостен надзор над него.

" Светия Граал "

През март Ройтерс заяви, че „ Старшилд “, поделение на „ СпейсЕкс “, фокусирано върху осъществяването на държавни контракти, основава мрежа от шпионски спътници в ниска околоземна орбита. Работата се прави по контракт с Националната галактическа организация на Съединени американски щати на стойност 1,8 милиарда $. Тази конструкция дава отговор за наблюдението от космоса.

Програмата доста ще усъвършенства способността на държавното управление и военните на Съединени американски щати бързо да откриват евентуални цели на практика на всички места по земното кълбо, споделиха източници на организацията. Други детайлности не се оповестяват.

Уебсайтът на „ СпейсЕкс “: спътниците „ Старшилд “ ще могат да работят през същите терминали на „ Старлинк “. В допълнение към „ невижданото криптиране от край до завършек на потребителските данни “, което гражданската сателитна мрежа към този момент дава, на клиентите са обещани „ спомагателни високо сигурни криптографски благоприятни условия за хостване на чувствителни потребни товари и сигурна обработка на данни “. Компанията твърди, че всички характерности „ дават отговор на най-строгите държавни условия “.

Изданието „ Военна зона “ допуска, че новите спътници ще бъдат оборудвани с радари с режим ГМТИ – опция за следене на движещи се обекти. Представители на Пентагона показаха сходни проекти преди няколко години, само че не беше известно по какъв начин тъкмо тези устройства за следене ще бъдат изведени в орбита. Досега такива системи са инсталирани на самолети E-8Ц.

Основната цел на програмата е непрестанно наблюдаване на наземни мобилни пускови установки за балистични ракети, които към момента се употребяват необятно от Русия и Китай. Изданието го назовава „ нещо като Светия Граал на стратегическото разузнаване, за което Пентагонът жадува от десетилетия “.

Според специалистите прототипи на новите спътници към този момент са изведени в орбита.

Легитимни цели “

Съединени американски щати се притесняват, че евентуални съперници към този момент се готвят да унищожат новото шпионско съзвездие. Русия е упрекната без доказателства, че създава противосателитни оръжия, било то нуклеарни или с нуклеарно задвижване.

А генералът от галактическите сили на Съединени американски щати Стивън Уайтинг призна, че Китай го тревожи най-вече. „ Те ни изучаваха и нашата взаимозависимост от космоса. Те схванаха по какъв начин тъкмо наподобява нашата архитектура и в този момент бързо построяват системи, които ще държат тази архитектура на риск “, сподели служителят.

Съдейки по реакцията на Москва и Пекин, те осъзнават степента на опасността. Така оповестяването на контракта межда притегли вниманието на китайските държавни медии. Главният редактор на списание „ Въздушно-космическо познание “ Ван Янан сподели, че планът съставлява „ предизвикателство за световната сигурност и непоклатимост “.

А съветското външно министерство напомни: потреблението на галактически системи, в това число цивилен, за практикуване на мощ върху геополитически съперници прави спътниците „ законна цел за ответни ограничения, в това число военни “.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед11469Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед10417Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед66208Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед57620Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед116607Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед551360Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181025Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед139558Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед124513Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед116607Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев1957Ще се състои ли скоро конференция за мир на великите сили Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР